Anksčiau šokoladas buvo skanėstas, kuriuo mėgautis galėjo tik turtingieji, tačiau šiandien šokolado pasirinkimą turime išties milžinišką: pieniškas, juodas, baltas ir taip pat su įvairiais priedais.

REKLAMA

Tai vienas iš desertų, kuris daugeliui žmonių suteikia komforto jausmą. Taip yra dėl to, kad valgant šokoladą smegenyse išsiskiria serotoninas – medžiaga, kuri padeda atsipalaiduoti.

Šiame straipsnyje pateiksime jums keletą įdomių faktų apie šokoladą, taip pat jo naudą ir žalą.

Įdomūs faktai

REKLAMA
  • Kuomet Belgijos mokslininkai tyrinėjo pardavimų apimtis knygynuose, jie pastebėjo, kad šokolado kvapas padeda parduoti daugiau meilės romanų.
  • Prancūzijoje atlikus apklausą paaiškėjo, kad daugeliui moterų intymumas ir šokolado valgymas sukelia labai panašius jausmus.

Šokolado nauda

  • Teigiamai veikia širdį, mažina blogojo cholesterolio kiekį.
  • Šokolade yra randama medžiaga teobrominas, kuris plečia kraujagysles ir mažina kraujospūdį. Todėl šokoladas saikingomis dozėmis naudingas sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis.
  • Naudingas smegenims, gerina mąstymo procesus ir padeda pagerinti koncentraciją.
  • Gerina nuotaiką. Kai valgome šokoladą, mūsų organizmas gamina serotoniną – hormoną, kuris veikia centrinę nervų sistemą ir sukelia euforijos būseną, atpalaiduoja.
  • Padeda sumažinti kosulį. Pamažu suvalgius kelias plyteles šokolado, galite sumažinti gerklės skausmą.
  • Padeda stiprinti imuninę sistemą.
  • Turi kofeino ir teobromino – stimuliatorių, padedančių įveikti nuovargį.
  • Mažais kiekiais teigiamai veikia vaikų protinius gebėjimus.
  • Padeda išlaikyti jaunystę ir grožį dėl kakavos pupelėse esančių antioksidantų.
  • Šokolado saldumas nesukelia ėduonies,  veikia antibakteriškai ir neleidžia kauptis apnašoms, tačiau valyti dantis vis tiek reikia!

Sužinojus apie visas šias gerąsias šokolado savybes, tampa aišku, kodėl šis produktas yra įtrauktas į dietą tų žmonių, kurie dirba fizinius ir ištvermės reikalaujančius darbus.

Šokolado žala

  • Skatina svorio augimą, nes šis produktas yra labai kaloringas. 100 g šokolado yra apie 400-500 kalorijų.
  • Daug šokolado valgantiems vyresnio amžiaus žmonėms tai gali neigiamai paveikti kaulinį audinį ir padidinti riziką išsivystyti osteoporozei.
  • Jei šokoladą valgysite vakare, tai gali per daug stimuliuoti nervų sistemą ir sukelti nemigą.
  • Šokoladas kenkia tiems, kurie turi virškinimo trakto ligų ar turi didelę riziką susirgti diabetu.
  • Paūmėjus gastritui, pepsinei opai ir cholecistitui, porą savaičių reikėtų susilaikyti nuo šokolado. O susidūrus su kasos ligomis – šokolado nevalgyti mėnesį ar net du.

Kiti faktai apie šokoladą

  • Šokoladas labai greitai sugeria kvapus, todėl jį reikėtų laikyti atokiau nuo prieskonių ar kvepalų. 
  • 100-125 g šokolado yra daugiau kofeino nei puodelyje tirpios kavos.
  • Šokoladas yra labai naudingas derinant jį su arbata. Dviguba flavonoidų dozė neleidžia susidaryti trombams, teigiamai veikia kraujagysles ir širdies būklę.
  • Sausas raudonas vynas ir juodas 80 proc. šokoladas yra itin mėgstamas derinys tarp gurmanų.
  • Tuo tarpu pieniškas šokoladas puikiai tinka prie baltojo vyno.
  • Dar vienas keistas, bet daugeliui patinkantis derinys – šokoladas su vaisiais ir prieskoniais (ypač pipirais) ir tamsus alus.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].