Šiuolaikinis gyvenimas yra be galo greitas, triukšmingas ir užimtas. Todėl natūralu, kad stengiamės namuose turėti šiek tiek maisto atsargų, jei užeitų netikėti svečiai ar nebespėtume nulėkti į parduotuvę nusipirkti ko nors vakarienei. Ši idėja savaime nėra bloga, tačiau reikėtų atsižvelgti, kad, bėgant laikui, kai kurių maisto produktų skonis ir kvapas keičiasi. Todėl nepatartina prisikaupti daug jų atsargų.
Kava
Kava ilgai negenda, tačiau jos skonis pastebimai keičiasi. Ir pasikeitimas bus į blogąją pusę. Kavos pupelės, net ir vakuume supakuota kava, daugelį mėnesių ją laikant, praranda aromatą. Todėl geriau nepirkti jos dideliais kiekiais, o tiesiog tiek, kiek reikia.
Miltai
Miltai taip pat sugeria drėgmę. Be to, ten gali daugintis įvairūs parazitai. Kad viso to išvengtumėte, miltus laikykite vėsioje vietoje arba šaldytuve pusę metų. Jei tai neįmanoma, pirkite miltus mažomis porcijomis ir laikykite plastikiniame inde su sandariu dangteliu.
Prieskoniai
Įprastus prieskonius, tokius kaip druska ir pipirai, naudojame praktiškai kiekvieną dieną, todėl jie ilgai pas mus neužsibūna. Tačiau specialūs prieskoniai, tokie kaip imbiero milteliai, cinamonas ir bazilikas, nėra naudojami kasdien. Net jei šie prieskoniai tinkamai laikomi tamsioje, sausoje vietoje, jie netrukus pamažu praras skonį, aromatą ir maistines medžiagas. Todėl, jei norite visiškai pajausti prieskonių aromatą bei skonį, prieskonių miltelius laikykite tik 6 mėnesius, o prieskonius su sėklomis sunaudokite per 2 metus.
Cukrus
Cukrus gali būti laikomas ilgai, nes nepraranda savo skonio ir kokybės. Tačiau reikia griežtai laikytis kelių laikymo sąlygų: plastikinio indelio su sandariu dangteliu, vietos su gera sauso oro cirkuliacija ir atitinkamos temperatūros. Priešingu atveju cukrus gali sudrėkti ir atsirasti pelėsių. Skonis taip pat gali pasikeisti. Nepirkite daug cukraus maišelių, nebent reguliariai juos sunaudojate.
Kepimo milteliai
Turbūt ne kartą teko kepti pyragą ir nusivilti, kad jis neiškilo. Tikriausiai net puolėte kaltinti save ir savo įgūdžių trūkumą. Tačiau kalti gali būti pasenę kepimo milteliai. Nuo pakuotės atidarymo juos derėtų sunaudoti per 3-4 mėnesius.
Žalia mėsa
Užšaldytos žalios mėsos kaupimas – labai prieštaringas klausimas. Daugelis žmonių mano, kad gali prisipirkti daugiau mėsos, kol jai taikoma mažesnė kaina, ir taip sutaupyti. Daugybė tyrimų parodė, kad ilgai užšaldyta mėsa yra techniškai saugi, tačiau jos skonis pasikeičia. Ji tampa sausesnė. Jei šis pasikeitimas jums nėra svarbus, rekomenduojama mėsą užšaldyti mažesniais gabalėliais atskiruose maišeliuose, kad netektų atitirpinti viso gabalo ir vėliau jo vėl šaldyti.
Padažai
Beveik kiekvieno namų ūkio šaldytuvo durys pilnos įvairių padažų: majonezo, kečupo, garstyčių ir kt. Būtina prisiminti, kad šių maisto produktų galiojimo laikas sutrumpėja nuo to laiko, kai atidaromas dangtelis. Net ir sandariai uždarytas dangtelis ar šaldytuvas padažo neišgelbės. Su padažais reikia elgtis labai atsargiai, kitaip kyla tikimybė apsinuodyti maistu.
Ar kaupiate maisto atsargų?