Vos įžengus į parduotuvę akys apraibsta – tiek skirtingų gamintojų ir pasirinkimų! Prekybos centre ar turguje patikrinti, ar produktas šviežias, ar kokybiškas, nėra lengva. Tai sužinosite tik parsinešęs produktą namo. Tačiau vis tiek pravers žinoti būdus, kaip atpažinti šviežius ir kokybiškus maisto produktus.
Kiaušiniai
Įmuškite kiaušinį ir atidžiai stebėkite trynį. Jei trynys yra viduryje, o baltymas išsidėsto lygiu apskritimu, vadinasi, kiaušinis yra šviežias. Pats trynys taip pat turėtų būti didelio dydžio. Jei jis plokščias, nevalgykite. Jei baltymas teka šen bei ten, vadinasi, pasibaigęs kiaušinio galiojimo laikas.
Kitas būdas patikrinti kokybę: žalius kiaušinius su lukštais įdėkite į vandenį. Jei kiaušiniai lieka indo apačioje – gerai. Kiaušiniai nėra labai švieži, bet gali būti naudojami maistui, jei jie šiek tiek pakyla prie vandens krašto. Jei visas kiaušinis plūduriuoja, išimkite ir išmeskite į šiukšliadėžę.
Avokadas
Yra paprastas būdas sužinoti, ar geras yra avokadas. Pažvelkite į jo „uodegą“. Pasistenkite ją ištraukti. Jei traukiasi lengvai, prieš jus sunokęs avokadas. Jei „uodegos“ nepavyksta ištraukti, jis laikomas nesubrendusiu.
Moliūgas
Pabelskite, kad patikrintumėte, ar geras moliūgas. Klausykitės garso. Jei moliūgas skamba it tuščiaviduris, iš karto pirkite.
Jogurtas
Išskyrus šį atvejį, sugedusį maistą, kuris nebevalgomas, išmetame. Šį kartą neskubėkite jo išmesti. Nemeskite jogurto, ant kurio susidarė vanduo, jį galima valgyti.
Žuvis
Atidžiai patikrinkite šviežios žuvies būklę. Pabandykite ją paspausti pirštais. Mėsa netrukus turėtų grįžti į prieš tai buvusią formą.
Vištiena
Rinkdamasis vištieną žiūrėkite, kad aplink nesikauptų skystis. Taip pat venkite ryškiai raudonos odos vištienos.
Kokosų aliejus
Lengva patikrinti, ar kokosų aliejuje nėra įmaišyta kitos rūšies aliejų. Pašaldykite jį 30 minučių. Kokosų aliejus sukietėja, tačiau esant kitoms priemaišoms atsiskiria į atskirą sluoksnį.
Svogūnai
Paimkite svogūną ir pirmiausia nulupkite. Jei matyti pakitusi dėmė, tai rodo, kad svogūnas jau supuvęs ir supelijęs. Nepirkite tokio maisto.
Citrina
Ryškiai geltona spalva ir lygi odelė – ženklas, kad prieš jus pilnai prinokęs vaisius. Jei matote šviesiai geltoną arba šiek tiek žalią citriną, geriau jos nepirkti.
Kava
Kavos mėgėjams patariama nepirkti maltos kavos. Maltos kavos atveju sunku nustatyti tikros kavos kiekį. Kavos miltelius galima „praturtinti“ bet kuo, pavyzdžiui, grūdų trupiniais ar skrudintais kukurūzais. Žinoma, tokio maisto niekas nenori vartoti. Kad to išvengtumėte, rinkitės kavos pupeles. Jas galima sumalti namuose arba sutrinti parduotuvėje.
Ar atkreipiate dėmesį, kokį maistą perkate?