Maistas Norvegijos senelių namuose pastaraisiais metais dažnai sulaukdavo žiniasklaidos dėmesio. Net ir tokioje pažengusioje šalyse, ligoninės ir slaugos namai yra pašiepiami dėl maisto kokybės. Daugelis žmonių mano, kad maistas, kurį patiekiame savo pagyvenusiems žmonėms, yra gėda. Todėl norime pasidalyti Švedijos patirtimi ir vienų senelių namų istorija.
Apklausos anksčiau parodė, kad daugelis Norvegijos slaugos namų tiekia tai, ką galima vadinti blogu maistu. Daugeliui pagyvenusių žmonių, kurie turi gyventi slaugos namuose, maitinimas bus vienas svarbiausių dienos dalykų. Tad patiekalai turi būti žadinantys apetitą ir skanūs.
Juk valgymas dažnai yra svarbiausias dienos akcentas, kai judėjimas yra ribojamas vienų namų ar jų kiemo ribose. Tačiau čia norime papasakoti pozityvią istoriją.
Visą darbo dieną dirbantys virėjai
Švedijos Habo savivaldybėje žmonės suprato, kaip svarbu pagyvenusiems žmonėms gauti gerą maistą, o savivaldybės senelių namai „Solängen“ susilaukė tarptautinio dėmesio dėl savo ypatingos priežiūros.
Šių namų gyventojai gali rinktis iš trijų patiekalų vakarienės, o kas tris savaites prie patiekalo gyventojams siūlomas vynas. Skaniausius patiekalus ruošia trys namuose dirbantys profesionalūs virėjai.
Dėmesys mitybai
Senelių namai nusprendė įdarbinti savo šefus, kurie gerai išmano ne tik tai, kokių maisto medžiagų reikia žmonėms, bet ir kaip gražiai tai patiekti. Jie taip pat atsižvelgė į gyventojų nuomonę, kad šie nori valgyti geriau ir dažnai – sočiau.
Senelių globos namų skyriaus vadovas žiniasklaidai sakė:
„Su amžiumi alkio jausmas dingsta. Tai taip pat padidina svorio netekimo ir alpimo, kritimo ir nelaimingų atsitikimų riziką. Todėl manome, kad maistas pagyvenusiems žmonėms yra labai svarbus.“
Ką manote apie šių slaugos namų modelį? Ar Lietuvos slaugos namai turėtų pasistengti daryti tą patį? Nedvejodami pasidalinkite savo mintimis „Facebook“ komentarų skiltyje!