Dilgėlė yra vienas vertingiausių augalų tiek mitybos, tiek terapiniu požiūriu. Pavasarį ji yra puiki detoksikacijos priemonių sudedamoji dalis ir tinka ruošiant salotas ar sultis. Šį kartą susipažinkite su vaistiniu dilgėlių sirupu su medumi.
Reikės
- 20-50 jaunų dilgėlių ūglių
- 400 g medaus
Svarbiausia yra rinkti jauną dilgėlę tose vietose, kur nėra kelio – idealiausia sode, pievų ar laukų pakraštyje. Dilgėlę gerai nuplaukite, smulkiai supjaustykite. Sudėkite į didesnį stiklinį indą. Apšlakstykite medumi. Uždenkite dangteliu ir palikite 7 dienoms. Per tą laiką kasdien indą vis supurtykite.
Vartokite po 1 šaukštą kiekvieną dieną prieš pusryčius 3 savaites. Šis sirupas yra ne tik kaip vaistas, bet ir labai skanus.
Gydomasis poveikis
Dilgėlė yra vitaminų, mineralų, baltymų ir kitų sveikatai vertingų medžiagų šaltinis. Medicininiais tikslais naudojami tiek švieži, tiek džiovinti dilgėlių lapai ir vėlyvą rudenį surinktos šaknys. Dilgėlė turi detoksikuojančių, diuretinių, stimuliuojančių, remineralizuojančių ir imunostimuliuojančių savybių.
Ji naudojama:
- imunitetui stiprinti
- esant lėtiniam nuovargiui
- sergant mažakraujyste
- sergant astma, bronchitu ir kosuliu
- esant virškinamojo trakto uždegimui
- toksinams ir medžiagų apykaitos atliekoms iš organizmo pašalinti
- sergant cukriniu diabetu
- audinių regeneracijai
- geresniam žaizdų gijimui
- esant karščiavimui
- plaukų slinkimui stabdyti
Tikrai verta išbandyti!