Pastaruoju metu glitimas dažnai minimas kalbant apie sveiką mitybą. Daug kalbama ir apie jo netoleravimą.
Ką reikia žinoti apie glitimą?
Glitimas yra sudėtingas baltymas, susidedantis iš gliadinų ir glutenino, kurių yra daugumoje duonos gaminių.
Tiesą sakant, glitimas suriša tešlą duonoje ir kituose duonos gaminiuose, suteikia jiems elastingą konsistenciją.
Glitimo netoleravimas yra neigiama glitimo reakcija, sukelianti tokius simptomus kaip pilvo pūtimas ir vidurių užkietėjimas, tačiau šios problemos nėra pavojingos gyvybei.
Kokie yra glitimo netoleravimo požymiai?
Yra keli bendri simptomai, atsirandantys kaskart valgant maistą, kuriame yra glitimo:
viduriavimas ar vidurių užkietėjimas;
pilvo pūtimas;
pilvo skausmas;
nuovargis;
pykinimas;
galvos skausmas.
Taip pat ekspertai atkreipia dėmesį į antrinius požymius, kurie kartais gali atsirasti dėl celiakijos netoleravimo, bet nebūtinai:
sąnarių ir raumenų skausmas;
depresija ir nerimas;
sumišimas galvoje;
stiprus pilvo skausmas;
anemija.
Maisto produktai, kurie turėtų būti pašalinti iš jūsų mitybos
Nustačius glitimo netoleravimą, turėtumėte persvarstyti savo mitybą. Visų pirma, turėtumėte atkreipti dėmesį į šį produktų, kurie tikrai turi glitimo, sąrašą:
kviečiai ir visi jų dariniai;
miežiai;
avižos;
rugiai.
Neįtraukite šių produktų į savo mitybą:
Makaronai;
duona ir pyragaičiai;
blynai (blynai);
padažai.
Atsižvelgiant į sveikatos būklę, juos galima vartoti mažais kiekiais.
Kiekvienam žmogui vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju dėl glitimo toleravimo.