Riešutų rūšių yra daugybė, tačiau jei reikėtų juos visus išvardinti, tikriausiai prisimintumėte tik kelis populiariausius: migdolus, anakardžio, lazdyno ar žemės riešutus. Jie visi yra labai naudingi, tačiau ekspertai teigia, kad žmonės gana dažnai pamiršta apie graikinius riešutus, kurių nauda organizmui taip pat yra didžiulė.
Naudingiausios graikinių riešutų savybės
Įdomu tai, kad graikiniai riešutai yra minimi net Hipokrato, Herodoto raštuose, Senovės Babilono rankraščiuose ir taip pat garsiausių šiuolaikinių gydytojų darbuose.
Šiuose tekstuose graikinis riešutas yra vadinamas „gyvybinės energijos šaltiniu“, „vaistu smegenims“, „gyvybės medžiu“. Ir tikrai ne veltui. Valgomą riešuto dalį sudaro daugybė įvairiausių vitaminų, tokių kaip: A, B1, B2, B12, B15, E, C, K, PP, taip pat organinės rūgštys bei eteriniai aliejai.
Didelio dėmesio graikiniai riešutai nusipelno ir dėl mineralų kiekio. Juose gausu kalio, kalcio, fosforo, sieros, geležies, magnio, cinko, mangano, aliuminio, jodo.
Dėl tokios gausios sudėties, šis riešutas yra nepakeičiama priemonė širdies ir kraujagyslių sistemos bei smegenų ligų profilaktikai. Visi šie vitaminai ir mineralai taip pat palaiko raumenų, kraujotakos, nervų sistemų, inkstų, kepenų ir skrandžio sveiką būklę.
Mokslininkai, siekdami iki galo išsiaiškinti šių riešutų naudą, palygino juos su kitais riešutais ir išsiaiškino, kad būtent graikiniai riešutai turi daugiausia naudingų medžiagų, jos sudaro net 95 proc. viso riešuto!
Jei esate vegetarai arba veganai, graikinius riešutus būtinai turėtumėte įtraukti į savo dietą, kadangi juose randami baltymai yra tokie pat maistingi kaip ir gyvulinės kilmės. Be to, riešutuose randami baltymai organizmo yra pasisavinami daug geriau nei tie, kurie yra gaunami iš gyvūnų.
Perdirbant gyvulinės kilmės baltymus, organizmas turi intensyviai gaminti šlapimo rūgštį ir liziną, tačiau graikinių riešutų baltymams apdoroti visų šių procesų nereikia. Todėl jų pavalgius, skrandyje nejausite sunkumo.
Ekspertai taip pat sako, kad reguliarus graikinių riešutų vartojimas leidžia atkurti nervų sistemą, išvengti regėjimo praradimo senatvėje ir aterosklerozės, pagerinti bendrą savijautą, padidinti organizmo atsparumą stresui ir peršalimui.
Graikinius riešutus taip pat rekomenduojama vartoti apsinuodijus gyvsidabriu, esant bendram išsekimui, protiniam nuovargiui, sergant diabetu.
Svarbiausia saikingai vartoti
Norėdami išgauti didžiausią naudą iš graikinių riešutų, bet tuo pačiu ir nepakenkti savo organizmui, turėtumėte per dieną suvalgyti ne daugiau kaip tris ar keturis graikinius riešutus.
Jokiu būdu jais nepiktnaudžiaukite, nes tai gali sukelti galvos skausmus, kraujagyslių spazmus, tonzilių uždegimą, bėrimą.
Jei iki šiol vengėte graikinių riešutų dėl to, kad dėl jų, atrodo, sustoja virškinimas, pabandykite riešutus valgyti lengvai paskrudintus. Be to, juos reikia ir gerai sukramtyti, ne tik dėl to, kad tai padės juos suvirškinti, bet ir dėl to, kad taip organizmas daug geriau pasisavins naudingąsias medžiagas.