Sekmadienis, 24 lapkričio, 2024

Naujausi

Šokolado nauda ir žala: kam jo geriau nevalgyti?

Anksčiau šokoladas buvo skanėstas, kuriuo mėgautis galėjo tik turtingieji, tačiau šiandien šokolado pasirinkimą turime išties milžinišką: pieniškas, juodas, baltas ir taip pat su įvairiais priedais.

Tai vienas iš desertų, kuris daugeliui žmonių suteikia komforto jausmą. Taip yra dėl to, kad valgant šokoladą smegenyse išsiskiria serotoninas – medžiaga, kuri padeda atsipalaiduoti.

Šiame straipsnyje pateiksime jums keletą įdomių faktų apie šokoladą, taip pat jo naudą ir žalą.

Įdomūs faktai

  • Kuomet Belgijos mokslininkai tyrinėjo pardavimų apimtis knygynuose, jie pastebėjo, kad šokolado kvapas padeda parduoti daugiau meilės romanų.
  • Prancūzijoje atlikus apklausą paaiškėjo, kad daugeliui moterų intymumas ir šokolado valgymas sukelia labai panašius jausmus.

Šokolado nauda

  • Teigiamai veikia širdį, mažina blogojo cholesterolio kiekį.
  • Šokolade yra randama medžiaga teobrominas, kuris plečia kraujagysles ir mažina kraujospūdį. Todėl šokoladas saikingomis dozėmis naudingas sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis.
  • Naudingas smegenims, gerina mąstymo procesus ir padeda pagerinti koncentraciją.
  • Gerina nuotaiką. Kai valgome šokoladą, mūsų organizmas gamina serotoniną – hormoną, kuris veikia centrinę nervų sistemą ir sukelia euforijos būseną, atpalaiduoja.
  • Padeda sumažinti kosulį. Pamažu suvalgius kelias plyteles šokolado, galite sumažinti gerklės skausmą.
  • Padeda stiprinti imuninę sistemą.
  • Turi kofeino ir teobromino – stimuliatorių, padedančių įveikti nuovargį.
  • Mažais kiekiais teigiamai veikia vaikų protinius gebėjimus.
  • Padeda išlaikyti jaunystę ir grožį dėl kakavos pupelėse esančių antioksidantų.
  • Šokolado saldumas nesukelia ėduonies,  veikia antibakteriškai ir neleidžia kauptis apnašoms, tačiau valyti dantis vis tiek reikia!

Sužinojus apie visas šias gerąsias šokolado savybes, tampa aišku, kodėl šis produktas yra įtrauktas į dietą tų žmonių, kurie dirba fizinius ir ištvermės reikalaujančius darbus.

Šokolado žala

  • Skatina svorio augimą, nes šis produktas yra labai kaloringas. 100 g šokolado yra apie 400-500 kalorijų.
  • Daug šokolado valgantiems vyresnio amžiaus žmonėms tai gali neigiamai paveikti kaulinį audinį ir padidinti riziką išsivystyti osteoporozei.
  • Jei šokoladą valgysite vakare, tai gali per daug stimuliuoti nervų sistemą ir sukelti nemigą.
  • Šokoladas kenkia tiems, kurie turi virškinimo trakto ligų ar turi didelę riziką susirgti diabetu.
  • Paūmėjus gastritui, pepsinei opai ir cholecistitui, porą savaičių reikėtų susilaikyti nuo šokolado. O susidūrus su kasos ligomis – šokolado nevalgyti mėnesį ar net du.

Kiti faktai apie šokoladą

  • Šokoladas labai greitai sugeria kvapus, todėl jį reikėtų laikyti atokiau nuo prieskonių ar kvepalų. 
  • 100-125 g šokolado yra daugiau kofeino nei puodelyje tirpios kavos.
  • Šokoladas yra labai naudingas derinant jį su arbata. Dviguba flavonoidų dozė neleidžia susidaryti trombams, teigiamai veikia kraujagysles ir širdies būklę.
  • Sausas raudonas vynas ir juodas 80 proc. šokoladas yra itin mėgstamas derinys tarp gurmanų.
  • Tuo tarpu pieniškas šokoladas puikiai tinka prie baltojo vyno.
  • Dar vienas keistas, bet daugeliui patinkantis derinys – šokoladas su vaisiais ir prieskoniais (ypač pipirais) ir tamsus alus.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Įmaišykite į vandenį šį 1 ingredientą: kojinės bus sniego baltumo net ir be baliklio

Išskalbti susipurvinusias baltas kojines yra tikrai nelengva. Net ir tada, jei šios kojinės būna ilgai mirkomos vandenyje, rezultatas ne visada yra būtent toks, kokio...

Mano anytos plytelės švyti. Ji jas valo tik dviem būdais

Ar norite, kad jūsų plytelės spindėtų kaip veidrodis, bet nežinote, kaip jas valyti, kad pasiektumėte šį efektą? Šį metodą man atskleidė mano anyta, kuri...
---