Pastaruoju metu organizmo valymas tapo itin aktualus. Tam yra prigalvota įvairiausių priemonių. Tačiau, prieš išbandant sudėtingesnes iš jų, verta atkreipti dėmesį į maisto produktus, kurie pasižymi detoksikuojančiomis savybėmis.
Kurie maisto produktai padeda valyti organizmą?
Kopūstai
Kopūstai turi didžiulį kiekį maistinių skaidulų, kurios suriša sunkiuosius metalus bei toksinus ir pašalina juos iš žarnyno. Taip pat kopūstai turi organinių rūgščių, kurios teigiamai veikia virškinimą ir stabilizuoja žarnyno mikroflorą.
Tačiau tai dar ne viskas. Juose randamas gana retas vitaminas U, kuris „užmuša“ pavojingas medžiagas, dalyvauja vitaminų sintezėje ir netgi prisideda prie opų gydymo.
Tinka tiek švieži, tiek rauginti kopūstai ar net jų sultys.
Burokėliai
Burokėliai – pagrindiniai organizmo „valytojai“. Į jų sudėtį įeina skaidulos, varis, fosforas, vitaminas C ir nemažai naudingų rūgščių, kurios pagerina virškinimą ir užmuša blogąsias žarnyne susikaupusias bakterijas.
Burokėliuose taip pat yra lipotropinės medžiagos betaino, kuris padeda kepenims geriau atsikratyti toksinų.
Burokėliai padeda kūnui atsinaujinti, nes turi folio rūgšties (sukuriama daugiau naujų ląstelių) ir kvarco (pagerėja odos, plaukų ir nagų būklė).
Tinka valgyti virti, su sriubomis ar salotose, tiek ir sultys.
Česnakai
Vienoje česnako skiltelėje yra daugiau nei 400 naudingų komponentų. Šie komponentai valo kraujagysles, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir veikia kaip prevencinė priemonė smegenų vėžiui!
Česnakas taip pat padeda apsisaugoti nuo skrandžio opos, nes naikina tam tikras bakterijas!
Geriausia valgyti šviežią arba susmulkintą.
Svogūnai
Svarbiausios medžiagos svogūnuose – fitoncidai, kurie kaupiami eteriniuose aliejuose. Fitoncidai naikina bakterijas ir grybelius.
Svogūnai taip pat padeda pagerinti virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą, netgi pagerina apetitą. Svogūnuose taip pat yra didžiulis sieros kiekis, kuris neutralizuoja ir sunaikina viską, kas kenksminga.
Geriausia valgyti šviežius, bet galima ir dėti į patiekalus, pvz., salotas.
Obuoliai
Obuoliai stabilizuoja visos virškinimo sistemos darbą, nes turi pektino ir skaidulų, kurie „suriša“ toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas!
Obuoliai gerina apetitą, padeda gaminti skrandžio sultis, mažina vidurių užkietėjimą.
Geriausia valgyti šviežius ir tik nenuluptus, bet galima gerti ir sultis, kompotą.
Avokadai
Avokadai turi puikią medžiagą glutationą, kuris blokuoja daugelį pavojingų kancerogenų ir taip palengvina naštą kepenims.
Taip pat avokadas normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje, padeda virškinti, aprūpinti organizmą deguonimi.
Paprastai avokadai valgomi švieži, galima dėti į salotas ar kitus patiekalus.
Spanguolės
Spanguolės yra vienas galingiausių natūralių antibiotikų! Jos valo šlapimo pūslę ir takus nuo pavojingų bakterijų.
Ne mažiau svarbu tai, kad spanguolės padeda kovoti su vėžio ląstelių susidarymu, taip pat valo kraujagysles.
Spanguoles valgykite šviežias su cukrumi arba gerkite jų sultis ar net vartokite uogienę.