Jauni pavasariniai šviesiai žali eglės ūgliai – tikras lobis.
Pavasarį juose gausu vitamino C, kuris stiprina imunitetą, valo organizmą ir suteikia jėgų bei energijos.
Be to, jis padeda kovoti su stresu ir psichiniu ar fiziniu disbalansu.
Eglės ūgliai teigiamai veikia kvėpavimo takus, padeda nuo astmos, kosulio ir peršalimo, malšina raumenų ir sąnarių skausmus.
Šiandien mes jums papasakosime, kaip iš jų pasigaminti gydomąjį sirupą.
Jauni ūgliai vis dar yra minkšti ir švelnūs, todėl juos galima dėti net į salotas, taip pat iš jų galima pasigaminti natūralių vaistų.
Išsisaugokite šiuos receptus: jie tikrai pravers!
Be minėtų privalumų, jie taip pat palaiko galūnių kraujotaką ir padeda atsigauti po sunkios fizinės veiklos, palengvina atsigavimą po ligos ir mažina bendrą nuovargį bei išsekimą.
Ūglių rinkimas
Ant kiekvienos eglės pavasarį randame šviežių, šviesiai žalių šakelių galiukų.
Jauni ūgliai renkami nuo balandžio iki birželio.
Rinkite kuo mažesnius ūglius, iki 5 cm ilgio, geriausia – apie 3 cm.
Jų spygliai dar nėra aštrūs.
Atsargiai nupjaukite arba nulaužkite ūglius, visada nuo vieno augalo nupjaukite ne daugiau nei kelis ūglius. Nepjaukite ištisų šakų.
Idealu rinkti ūglius miške, kuo toliau nuo kelių. Ūglius geriausia rinkti sausu oru.
Eglės ūglių sirupas – 100 metų senumo receptas
Jums reikės:
– jaunų eglių ūglių
– cukraus
– chemiškai neapdorotos citrinos
Paruošimas:
Jaunus eglės ūglius nuplaukite ir leiskite nuvarvėti.
Į didesnį uogienės stiklainį sudėkite 3 cm ūglių sluoksnį.
Užpilkite 1,5 cm cukraus sluoksniu, ant viršaus uždėkite citrinos griežinėlius ir kartokite šį procesą, kol stiklainis prisipildys (užbaikite cukraus sluoksniu).
Švelniai paspauskite, uždenkite plastikiniu maišeliu ir pritvirtinkite gumine juostele ar virvele.
Pastatykite stiklainį saulėtoje vietoje, geriausia – ant palangės, ir palikite pastovėti bent 3 savaites.
Perkoškite sirupą per marlę, supilkite į stiklinius indelius, užsukite ir laikykite šaldytuve.
PATARIMAS:
Taip pat į stiklainius galite įdėti porą gysločio lapelių ar kiaulpienių žiedų.
Vartojimas:
- Net vaikai mėgsta šį sirupą, nes jis yra malonaus saldaus skonio. Nuo kosulio ir peršalimo naudokite 1-3 šaukštus, galima dėti į arbatą.
- Vienas arbatinis šaukštelis per dieną veikia kaip puiki profilaktinė priemonė nuo peršalimo, stiprina imunitetą ir padeda sveikti.
- Naminis eglių sirupas malšina reumato simptomus, galūnių ir raumenų skausmus, taip pat rūpinasi toksinių medžiagų pašalinimu iš organizmo.
- Jis taip pat gali būti naudojamas su blynais, sviestu aptepta duona, tyrelėmis ar avižiniais dribsniais.
Eglės ūglių sirupas su citrina
Jums reikės:
- 500 g eglės ūglių
- 500 ml vandens
- 500 g cukraus
- 1 didelės ekologiškos citrinos
- 1 arb. š. citrinos rūgšties
Paruošimas:
Eglės ūglius nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu, pamažu užvirinkite ir palikite virti 20-30 min.
Leiskite pastovėti, suberkite griežinėliais supjaustytą citriną ir palikite pastovėti mažiausiai 24 valandas.
Retkarčiais pamaišykite ir šakute subadykite citriną.
Kitą dieną nusausinkite.
Eglės ūglius kruopščiai nuspauskite, į skystį suberkite cukrų ir labai lėtai virkite ant silpnos ugnies, kol susidarys tiršta masė – tai turėtų būti tarpinis variantas tarp medaus ir uogienės.
Atvėsęs sirupas šiek tiek sustingsta.
Dar karštą sirupą supilstykite į sterilizuotus sausus stiklainius, keletai valandų apverskite aukštyn kojomis ir laikykite šaldytuve.