Kiekvienas, kuris mėgsta gaminti maistą žino, kad gero patiekalo paslaptis yra tinkamų prieskonių naudojimas. Egzistuoja daug prieskonių: bazilikas, rozmarinas, česnakas, svogūnai ir daržovės, dėl kurių patiekalai įgauna visiškai kitokį skonį.
Tačiau šiandien papasakosime apie prieskonius, kurie ne tik suteikia patiekalams įmantraus skonio, bet ir padeda sveikatai. Vienas iš tokių prieskonių – petražolė, tai kvapni žolelė, kurioje gausu vitaminų, mineralų ir kitų organizmui svarbių medžiagų.
- Petražolėse gausu A, C, E, B grupės vitaminų ir antioksidantų.
Daugelis nežino, kad petražolės yra vaistinis augalas, kuriame gausu antioksidantų. Petražolės taip pat yra ingredientas, kuriame gausu vitamino C, stiprinančio imuninę sistemą.
Petražolės – B grupės vitaminų šaltinis, padeda palaikyti nervų, širdies ir kraujagyslių bei virškinimo sistemos sveikatą (daugiausia dėl vitamino B2, dar žinomo kaip riboflavinas).
Kita vertus, vitaminas A puikiai tinka su regėjimu susijusių ligų prevencijai, o vitaminas E išsiskiria antioksidaciniu poveikiu, stabdančiu ląstelių senėjimą.
- Kadangi petražolėse gausu geležies, jos padeda išvengti anemijos.
Ar žinojote, kad petražolės puikiai kovoja su anemija? Taip yra todėl, kad šioje žolelėje yra daug geležies – vieno iš pagrindinių hemoglobino, atsakingo už deguonies pernešimą per kraują, komponentų.
Geras patarimas – šį prieskonį naudokite ruošdami pupeles ir kitus patiekalus namuose. Petražolės taip pat puikiai tinka gardinti makaronus, rizotą, mėsą, padažus, kiaušinienę ir jūros gėrybių patiekalus.
3. Petražolėse gausu folio rūgšties – svarbios smegenų sveikatai maistinės medžiagos.
Vienas didžiausių petražolių pranašumų – folio rūgštis, dar žinoma kaip vitaminas B9.
Ši medžiaga yra tiesiogiai susijusi su smegenų sveikata, padeda funkcionuoti neuronams ir gydo depresiją bei kitus psichikos sveikatos sutrikimus.
Be to, kaip ir kiti B grupės vitaminai, folio rūgštis stiprina plaukus, nagus ir odą. Kartu su vitaminu C ši medžiaga taip pat prisideda prie imuninės sistemos stiprinimo, palaiko organizmo tonusą.
- Petražolės veikia kaip diuretikas, kovoja su skysčių susilaikymu.
Petražolės taip pat įtrauktos į „diuretikų“ grupę: jų sudėtyje yra daug vandens, todėl petražolės mažina kūno patinimus, nes kovoja su skysčių susilaikymu.
Hormoniniai pokyčiai, mitybos trūkumai (pvz., tam tikrų maistinių medžiagų trūkumas) ir uždegimai – veiksniai, sukeliantys patinimą.
Tad jeigu vargina skysčių kaupimasis, patartina vartoti petražoles ir kitus šlapimą varančius maisto produktus, tokius kaip salotos, morkos ir sultingi vaisiai, pavyzdžiui, melionai ir arbūzai.
- Petražolės pasižymi uždegimą slopinančiomis ir detoksikuojančiomis savybėmis.
Ar žinojote, kad iš petražolių galima gaminti sultis ir detoksikuojančias arbatas? Taip yra todėl, kad šiame prieskonyje taip pat yra detoksikuojančių medžiagų.
Patarimas: paruoškite salotas su citrina, petražolėmis, imbieru ir lapinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, kopūstais ir salotomis. Be to, petražolės padeda kovoti su infekcijų protrūkiais, veikdamos kaip natūralus uždegimą slopinantis komponentas.
- Petražolių arbata padeda numalšinti mėnesinių skausmus.
Petražolių arbata taip pat padeda sumažinti menstruacijų diskomfortą. Šioje kvapnioje žolelėje yra medžiagos apiolio, kuris atsakingas už menstruacijų laikotarpio reguliavimą, taip pat už menopauzės simptomų palengvinimą.
Tačiau šios arbatos nauda tuo nesibaigia: ji taip pat kovoja su bakterinėmis infekcijomis ir palengvina astmos simptomus.
Dar vienas patarimas: kaip ir alaviją („stebuklingą augalą“), petražolių lapus taip pat galima dėti tiesiai ant odos, petražolės gydo vabzdžių įkandimus ir odos sudirgimus.