Kad palaikytumėte širdies sveikatą, svarbu ne tik kontroliuoti kraujospūdį, bet ir stebėti cholesterolio kiekį kraujyje.
Vienas iš veiksnių, žymiai padidinančių širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo riziką, yra didelis cholesterolio kiekis. O paprasčiausias būdas kontroliuoti jo kiekį kraujyje yra stebėti savo mitybą ir dažniau rinktis maisto produktus, kurie mažina blogojo cholesterolio lygį. Atsirinkti, ką įtraukti į savo mitybą, padės šis naudingų produktų sąrašas.
Alyvuogės ir alyvuogių aliejus
Mažiausias sergamumas širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis yra tuose pasaulio regionuose, kur alyvuogės ir alyvuogių aliejus yra nepakeičiama dienos mitybos dalis. Tyrimai patvirtina, kad dvi valandas po šių produktų vartojimo cholesterolio kiekis kraujyje būna saugus, todėl alyvuoges ir iš jų pagamintą aliejus vartoti verta kiekvieną dieną.
Avokadas
Tai labai sveikas vaisius, turintis daug sveikų nesočiųjų riebalų, taip pat omega-3 rūgščių, kurios yra gyvybiškai svarbios mūsų kraujagyslių sveikatai. Be to, avokadai padeda sureguliuoti blogojo ir gerojo cholesterolio pusiausvyrą ir taip apsaugo mūsų širdį.
Lašiša
Rekomenduojama valgyti bent dvi porcijas riebios žuvies per savaitę. Jos palaiko smegenų, kraujagyslių ir širdies sveikatą. Riebiose žuvyse gausu mononesočiųjų riebalų, kurie reguliuoja cholesterolį, taip pat omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti blogojo cholesterolio lygį.
Avižos
Kuo daugiau skaidulų jūsų mityboje, tuo mažesnis cholesterolio kiekis kraujyje. Avižos yra vienas iš sveikiausių maistinių skaidulų šaltinių, o jų mūsų mityboje dažnai itin trūksta. Tiesiog dažniau pusryčiams rinkitės avižinę košę.
Pupelės
Kitas taip reikalingų skaidulų šaltinis yra ankštinės daržovės, ypač pupelės. Kaip patvirtina Kanados medicinos asociacijos žurnale paskelbto tyrimo rezultatai, viena pupelių porcija per dieną šešis mėnesius padeda sumažinti cholesterolio kiekį 5 %.
Ciberžolė
Tai tikra „Prieskonių karalienė“, dėl kurios mūsų maistas tampa ne tik skanesnis, bet ir sveikesnis. Ciberžolė pasižymi galingu priešuždegiminiu poveikiu, taip pat padeda sumažinti cholesterolio kiekį net tiems, kurie kenčia nuo koronarinės širdies ligos.
Sojų pupelės
Sojos produktuose, tokiuose kaip tofu ar sojų pienas, yra fitosterolių – junginių, kurie struktūriškai panašūs į kepenų gaminamą cholesterolį. Kuo dažniau vartojame šiuos produktus, tuo mažesnis cholesterolio kiekis mūsų organizme. Ir tuo stipresnė bei sveikesnė širdis ir kraujagyslės.
Migdolai
Šie skanūs riešutai yra ne tik sveikų augalinių baltymų, skaidulų ir nesočiųjų riebalų šaltinis, bet ir tikras cholesterolio priešas. Kasdienis migdolų vartojimas šešias savaites padeda padidinti sveiko cholesterolio kiekį kraujyje ir apsaugo kraujagysles.
Juodasis šokoladas
Skanus, saldus ir pakankamai sveikas – taip galima apibūdinti juodąjį šokoladą. Flavonoidai, specialūs antioksidantai, kurių gausu kakavos pupelėse, padeda sumažinti pavojingo cholesterolio kiekį kraujyje ir apmalšinti užslėptus uždegiminius procesus organizme. Tik rinkitės šokoladą, kuriame kuo daugiau kakavos.
Prižiūrėkite savo mitybą ir džiaukitės puikia sveikata!