Kad ir kiek civilizacija pasistūmėtų į priekį, paprastos ir laiko patikrintos priemonės vis tiek išlieka geriausios. Taip ir su sveikata. Kartais verta atsigręžti į nuo senų laikų mūsų pamėgtas daržoves ir prisiminti jų naudingas savybes. Viena iš tokių daržovių yra kopūstas. Jis naudingas sveikatai tiek žalias, tiek raugintas.
Kuo naudingi kopūstai
Vėžio prevencija
Kopūstuose yra antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais, prisidedančiais prie ląstelių mutacijos.
Širdies darbas
Kopūstuose gausu skaidulų, kurios prisideda prie geresnės širdies ir kraujagyslių sistemų būklės.
Svoris
Kopūstai nėra kaloringi, be to, gerina virškinimą. Todėl prisideda prie svorio reguliavimo.
Imunitetas
Kopūstuose yra vitamino C, sveikatai būtinų vitaminų B, vitamino A, E ir K. Taip pat gausu kalcio, magnio, kalio, geležies, folio rūgšties. Visi šie elementai prisideda prie imuniteto stiprinimo ir bendros sveikatos būklės.
Virškinimo sistema
Kopūstai ir jų sultys turi teigiamą poveikį skrandžiui. Manoma, kad jie net prisideda prie skrandžio opų gydymo.
Raugintų kopūstų receptas
Sudėtis
- 1 didelis kopūstas
- 1 svogūnas
- 4 lauro lapai
- 1 šaukštas druskos
Paruošimas
Smulkiai supjaustykite kopūstą peiliu arba sutarkuokite stambia tarka. Sudėkite į dubenį ir pridėkite šaukštą druskos. Palikite 3 valandoms, kol kopūstas suminkštės. Tada sudėkite į stiklainį ir gerai suspauskite. Pridėkite svogūną ir lauro lapus. Kopūstus galima valgyti po 7 dienų.