Trečiadienis, 30 spalio, 2024

Naujausi

Kokių rūšių riešutus reikėtų valgyti dažniau?

Saujelė riešutų gali padėti numalšinti alkį ir aprūpinti organizmą įvairiomis būtinomis medžiagomis. Tai – skanus ir sveikas užkandis, kuris puikiai tinka ir besilaikantiems dietos, nes suvalgius riešutų ilgai išlieka sotumo jausmas. Mitybos specialistai išskiria net 5 riešutų rūšis, kurios yra naudingiausios sveikatai. Pasidomėkime, kokie tai riešutai.

1. Bertoletijų riešutai

Bertoletijų riešutai, kitaip dar vadinami Brazilijos riešutais arba brazilinėmis bertoletijomis,  turi didžiausią Omega-3 riebalų rūgščių kiekį, todėl jie yra ypač naudingi širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms. Šios riebalų rūgštys yra atsakingos už plaukų, nagų ir odos būklės palaikymą ir stiprinimą. Brazilijos riešutuose taip pat yra gana didelis seleno kiekis: šis mineralas gerina nervų sistemą veiklą ir užkerta kelią degeneracinėms ligoms, tokioms kaip Alzheimerio liga, demencija ir t.t.

2. Anakardžiai

Anakardžiai yra vertingas vitamino C šaltinis. Reguliarus šių riešutų valgymas gali sustiprinti imuninę sistemą ir pagerinti geležies įsisavinimą. Vitaminas C yra stiprus antioksidantas, kuris apsaugo organizmo ląsteles ir mažina laisvųjų radikalų daromą žalą.

Anakardžiuose gausu magnio, kuris padeda kontroliuoti kraujospūdį, užkerta kelią migrenos priepuoliams, gerina raumenų sveikatą ir mažina raumenų įtampą.

3. Graikiniai riešutai

Graikiniai riešutai – tai puikus Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių šaltinis. Šios riebalų rūgštys gali užkirsti kelią depresijai, sustiprinti imuninę sistemą ir padėti reguliuoti hormonų veiklą.

Graikiniai riešutai  taip pat pasižymi antioksidacinėmis savybėmis: reguliarus šių riešutų valgymas gali padėti užkirsti kelią tam tikroms vėžio formoms (pavyzdžiui, krūties ar prostatos vėžiui). Graikiniuose riešutuose gausu maistinių skaidulų, skatinančių virškinimo procesą. Vos keli graikiniai riešutai gali sukelti sotumo jausmą, todėl šis maisto produktas puikiai tinka ir besilaikantiems dietos.

4. Migdolai

Migdolai neretai vadinami  „supermaistu“,  nes juose gausu maistinių medžiagų, kurios padeda palaikyti puikią sveikatą. Migdoluose gausu baltymų, kurie yra svarbūs visoms organizmo funkcijoms, žarnynui naudingų maistinių skaidulų, vitaminų ir mineralų, ir t.t.

Migdolai yra puikus kalcio, magnio ir kalio šaltinis. Šie mineralai padeda palaikyti raumenų ir kaulų sveikatą, ir apsaugo nuo osteoporozės.

5. Lazdyno riešutai

Lazdyno riešutuose gausu Omega-9 – riebalų rūgščių, pasižyminčių priešuždegiminėmis savybėmis ir apsaugančių  nuo įvairių vėžio formų (prostatos, krūties, skrandžio). Šios riebalų rūgštys  gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą bei apsaugo nuo priešlaikinio ląstelių senėjimo.

Lazdyno riešutai yra puikus vitamino E šaltinis. Šis vitaminas gerina odos, plaukų ir nagų būklę, stiprina imuninę sistemą, padeda auginti raumenų masę ir leidžia efektyviau mesti svorį.

Riešutai yra labai naudingi mūsų sveikatai, nes juose yra būtinų vitaminų ir mineralų, padedančių palaikyti sveiką organizmą ir užtikrinti normalią jo veiklą. Jie yra „gerųjų“ riebalų šaltinis, todėl reguliarus riešutų valgymas padeda palaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje, gerina smegenų veiklą ir padeda susikaupti.

Įdomūs video