Ar žinojote, kad kasdien nuo trombozės miršta daugiau žmonių nei nuo tuberkuliozės, AIDS, vėžio ar autoavarijų? Kas ketvirtas trombozės atvejis baigiasi mirtimi.

REKLAMA

Trombozė – XXI amžiaus rykštė. Trombozę lemia netinkama mityba, mažas fizinis aktyvumas, nepakankamas skysčių vartojimas, antsvoris. Jei norite išvengti trombozės, turite sveikai maitintis, gerti daugiau vandens, valgyti daugiau šviežių daržovių bei didinti fizinį aktyvumą.

Norite sužinoti, kokie maisto produktai gali padėti sumažinti trombozės tikimybę? Netrukus pateiksime naudingiausių produktų sąrašą:

REKLAMA
  • Vanduo skystina kraują. Mokslininkai vis dar ginčijasi, kiek jo reikia kasdien išgerti. Didžiosios Britanijos mokslininkai rekomenduoja išgerti 1,2 litro vandens, o mūsų šalies specialistai teigia, kad kasdien turime išgerti bent 1,5-2 litrus skysčių (jei nesergama inkstų ligomis, naudinga gerti ir dar daugiau vandens). Geriausia gerti paprastą vandenį, bet galima rinktis ir natūralias sultis, natūralių vaisių gėrimus ar kompotus, kurių sudėtyje nėra pridėtinio cukraus. Į kasdien suvartojamų skysčių sąrašą nereikėtų įtraukti kavos, arbatos, gazuotų ir alkoholinių gėrimų.
  • Česnakai, kurie yra labai vertinami dėl antivirusinių ir baktericidinių savybių, turi daug vitaminų ir mineralų, kurie skystina kraują. Česnakas bus naudingesnis, jei ruošdami patiekalą jį išspausite, o ne pjaustysite peiliu. Jei gaminsite troškinį, česnaku geriausia gardinti rūgščias daržoves, tokias kaip pomidorai, ir t.t.
  • Imbieras – nuostabus prieskonis, turintis B grupės vitaminų, kurie nesunaikinami net termiškai apdorojant. Jis naudojamas ir šviežias, ir miltelių pavidalu. Imbieras padidina hemoglobino kiekį ir padeda skystinti kraują.
  • Augaliniai aliejai mažina trombocitų lipnumą, todėl juos rekomenduoja kone visi kardiologai. Buvo atlikta daugybė tyrimų, kurių metu įrodyta, kad kasdienis augalinių aliejų vartojimas turi teigiamą poveikį visai širdies ir kraujagyslių sistemai. Ypač naudingi alyvuogių ir linų sėmenų aliejai. Kasdien suvartokite po 1 valg. š. šių augalinių aliejų, ir organizmas jums už tai tikrai padėkos.
  • Vaisiuose, ypač apelsinuose, greipfrutuose ir citrinose, yra didžiulis vitaminų kiekis. Citrusinių vaisių sudėtyje esantis vitaminas C puikiai skaido riebalus ir padeda išvengti kraujagyslių užsikimšimo.
  • Kasdien ant jūsų pietų ar vakarienės stalo turėtų būti daržovių. Vegetarai, priešingai nei žmonės, kurių pagrindinis maistas yra mėsa, neturi problemų dėl kraujo klampumo. Nebūtina visiškai atsisakyti mėsos, tačiau ją visada valgykite su daržovėmis. Daržovėse gausu skaidulų, kurios palengvina virškinimo procesą, neutralizuoja žalingą gyvulinių riebalų poveikį ir normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Labai naudingos uogos, ypač spanguolės ir juodieji serbentai. Šios uogos padeda normalizuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir skaidyti lipidus. Venkite aronijų, jei jūsų kraujo klampumas yra labai didelis.
  • Žuvis ir jūros gėrybės naudingos dėl didelio Omega-3 riebalų rūgščių kiekio, kurios skystina kraują. Omega-3 riebalų rūgščių gausu riebiose jūros žuvyse.

Įtraukite šiuos maisto produktus į savo kasdienį racioną, ir trombozės rizika taps gerokai mažesnė.

REKLAMA

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].