Vis dar įprasta, kad šventinis stalas įvairiomis progomis lūžta nuo maisto, ar tai būtų gimtadienis, ar vestuvių metinės ar tiesiog seniai nematytų giminaičių susitikimas. Lietuviai mėgsta gausiai vaišintis ir patiekti ant stalo ne vieną patiekalą ir užkandį. Tačiau ne visi žino, kad kai kurių produktų negalima derinti tarpusavyje. Tai gali sukelti sveikatos problemų.
Plačiau apie tai papasakojo gastroenterologė Anna Denisova. Ji pastebėjo, kad ant vaišių stalo pavojingiausias produktas – majonezas, kuriuo daugelis aktyviai gardina salotas. Gydytoja taip pat pažymėjo, kad nederėtų derinti augalinių ir gyvulinių baltymų su krakmolingomis daržovėmis. Tai reiškia, kad dešros ar silkės negalima patiekti su žaliais žirneliais ar bulvėmis.
Dėl to pilve atsiras sunkumas, žmogus pradės jausti mieguistumą. Į vieną lėkštę nedėkite baltos duonos, sviesto ir ikrų. Toks sumuštinis bus per sunkiai virškinamas, išprovokuos cukraus šuolį ir suteiks papildomos apkrovos kepenims ar kasai.
A. Denisova, kalbėdamasi su spaudos atstovais pažymėjo, kad patartina atsisakyti karštų patiekalų, jei ant stalo bus daug užkandos. Salotos, užkandžiai ir šalti mėsos patiekalai labai apkraus virškinimo sistemą. Jei be karšto patiekalo neapsieinate, tuomet galite rinktis keptas ir šviežias daržoves su lapinėmis salotomis. Patartina atsisakyti bulvių ir kitų garnyrų, turinčių angliavandenių.