Kopūstas – viena populiariausių daržovių. Gausu įvairių receptų, kuriuose kopūstas vienas iš pagrindinių ingredientų.
Kopūstas turi savyje įvairių naudingų elementų: kalio, sieros, kalcio, sveikųjų riebalų, fosforo, skaidulų ir daug daugiau. Šiandien Jums atskleisime, kuo šis daržovių karalius naudingas žmogaus organizmui ir kam visgi derėtų jo vengti.
Kuo naudingi kopūstai
Kopūstai pasižymi subalansuota ir sveika sudėtimi. Taip pat derėtų žinoti įdomų faktą: kopūstuose yra tiek pat vitamino C, kiek citrinose. Ši daržovė turi itin mažai kalorijų: 100 g yra tik 28 kalorijos.
Taip pat kopūstas pasižymi ir kitomis naudingosiomis savybėmis. Kopūstai teigiamai veikia organizmo virškinimo procesus. Taip pat ši daržovė teigiamai veikia medžiagų apykaitą, padeda pašalinti toksinus, šlakus ir cholesterolį.
Kam nederėtų valgyti kopūstų
Kopūstai yra kontraindikuotini šiais atvejais:
1) Kenčiant nuo pankreatito.
2) Po chirurginių intervencijų į virškinamąjį traktą.
3) Vaikams iki dvejų metų.
Ar kopūstas gali būti žalingas?
Kopūstas pasižymi turtinga ir sveika sudėtimi, ir regis neturėtų neigiamai paveikti žmogaus organizmo. Tačiau visgi, derėtų žinoti keletą faktų.
Juk kopūstai taip pat gali pakenkti. Mat nejaučiant saiko gali pradėti varginti pilvo pūtimas, viduriavimas ir vėmimas.
Taip pat kopūstų turėtų atsisakyti žmonės, turintys problemų dėl skydliaukės.
Taigi, kopūstas – sveika ir naudinga daržovė, tačiau derėtų neužmiršti, kad šia daržove patartina mėgautis atsakingai.