Visą kilogramą spanguolių už vis dar mažą kainą įsigijau turguje. Ką darysiu su tiek uogų, dar nežinau. Pusę būtinai dėsiu į šaldiklį, nes spanguolės naudingos ir šaldytos. Na, o likusias, tikriausiai, skirsiu desertams. Tiesa, pradėjau domėtis, kuo spanguolės naudingos mūsų organizmui. Juk jos ne tik skanios, bet ir be galo maistingos! Kuo spanguolės yra naudingos, ypač rudens-žiemos laikotarpiu, aš jums papasakosiu šiame straipsnyje.
Kaip ir visos uogos, spanguolės yra daugybės vitaminų ir mineralų šaltinis. Uogose yra geležies, cinko ir aliuminio. Jose gausu mangano, kalio, fosforo ir natrio. Spanguolėse yra vitaminų C, PP ir B. Tuo pačiu metu visos naudingosios medžiagos išsaugomos net ir sušaldžius.
Spanguolės yra turtingiausias polifenolinių – antioksidantų – šaltinis. Šiose uogose jų daugiau nei braškėse ar mėlynėse. Todėl spanguolių atsargas rekomenduoju kaupti, kai tik gausite progą jų įsigyti.
Kam reikėtų dažniau paragauti spanguolių
Jei esate netradicinės medicinos šalininkas, spanguolės gali padėti:
- Stiprinti kraujagyslių sieneles. Dėl didelio vitaminų P ir C kiekio spanguolės naudingos širdies ir kraujagyslių ligų bei venų varikozės profilaktikai.
- Sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Ir viskas dėl didelio ursolio rūgšties kiekio, kuris normalizuoja lipidų apykaitą. Svarbu širdžiai ir hipertenzija sergantiems pacientams.
- Sukelia diuretikų poveikį. Taigi, gydant inkstų akmenligę rekomenduojami gėrimai iš spanguolių.
- Sausina odą. Taip, taip, spanguoles naudojame ne tik „iš vidaus“. Pavyzdžiui, spanguolių kaukės padeda kovoti su spuogais ir odos paraudimu.
Žinoma, tai tik profilaktinės priemonės, jei jaučiatės blogai ar jau turite diagnozuotą ligą – būtinai konsultuokitės su savo šeimos gydytoju ir vykdykite jo nurodymus.
Kodėl spanguolės ypač naudingos rudenį?
Apsirūpinę spanguolių atsargomis iš anksto, peršalimo periodą įveiksite nesunkiai. Juk ši uoga yra puikus karščiavimą mažinantis produktas. Spanguolių arbata ar šiltas šių uogų gėrimas net geriau nei kai kurie vaistai susidoros su aukšta temperatūra.
Be to, spanguolės turi antibakterinių savybių. Jų sultys, kaip ir antibiotikai, yra prisotintos polifenolių, kurie blokuoja patogenines bakterijas. Todėl spanguolių sultis rekomenduojama vartoti ne tik sergant angina, bet ir sergant burnos ertmės ligomis. Jei spanguolių neįsigijote rudenį – nieko tokio, jų galite nusipirkti šaldytų ar džiovintų.
Ne mažiau svarbu, kad su spanguolėmis nebijosite rudeninės depresijos. Juk spanguolių sultys yra natūralus energetinis tonikas. Faktas yra tas, kad jose yra didžiulis vitamino B kiekis, kuris prisideda prie geros nuotaikos.
Spanguolės išlaiko savo maistines super uogų savybes visose formose. Šviežias uogas galima užšaldyti ir prireikus atšildyti. Spanguolės taip pat gali būti susmulkinamos ir apibarstomos cukrumi. Puikus priedas prie arbatos! Džiovintos uogos taip pat yra vertingas maistinių medžiagų šaltinis. Dažniausiai jų dedu į tešlą. Ar mėgstate spanguoles? Papasakokite, kaip jas naudojate?