Dažnai girdime, kad pusryčiams valgomi avižiniai dribsniai yra sėkmingos dienos ir puikios nuotaikos užtaisas. Vis dėlto, kas nutiks, jei juos valgysite kiekvieną rytą?

REKLAMA

Britai, kurių mityboje dažniausiai neapsieinama be sveikų kruopų, sakys, kad viskas bus puiku. Vis dėlto, ne visi su jais sutinka. Kaip ir bet kuris kitas produktas, avižiniai dribsniai turi tam tikrų trūkumų, ir šiandien apie tai sužinosime daugiau.

Privalumai

Avižiniai dribsniai kitus grūdus lenkia aliuminio, boro ir geležies kiekiu. Jų sudėtyje yra B grupės vitaminų, biotino, skaidulų. Pagal baltymų kiekį avižiniai dribsniai nusileidžia tik soroms ir grikiams. Turėdami 55 glikemijos indeksą, avižiniai dribsniai yra maždaug grūdų reitingo viduryje.

REKLAMA

Avižiniuose dribsniuose yra natūralių antioksidantų, kurie didina organizmo atsparumą neigiamam aplinkos poveikiui. Avižose esantis kalcis ir fosforas būtini žmogaus skeleto sistemos vystymuisi, o dėl didelio geležies kiekio avižiniai dribsniai yra puikus pasirinkimas anemijos profilaktikai.

Naujausi tyrimai parodė, kad avižų skaidulose yra labai svarbaus blogojo cholesterolio kiekį mažinančio elemento – beta gliukano. Suvartojus 3 gramus tirpių avižų skaidulų, cholesterolio kiekis sumažėja 8-23%. Avižiniai dribsniai taip pat labai naudingi normaliai virškinamojo trakto veiklai.

Avižiniuose dribsniuose yra daug baltymų, kurie gerina raumenų masės būklę. Juose esantis cholinas teigiamai veikia kepenų veiklą. Dėl viso to avižiniai dribsniai yra idealūs pusryčiai, suteikiantys energijos daugybei valandų ir per daug neapkraunantys skrandžio.

REKLAMA

Trūkumai

REKLAMA

Riešutuose, ankštinėse daržovėse ir kai kuriuose grūduose yra fitino rūgšties, kuri trukdo žarnyne pasisavinti cinką, magnį, geležį ir kalcį. Be fitino rūgšties organizmas gali pasisavinti 20% daugiau geležies ir 60% daugiau magnio. Turime sutikti, kad skaičiai yra tikrai nemaži.

Fitino rūgšties taip pat yra ir avižiniuose dribsniuose. Tai, žinoma, nereiškia, kad  avižinių dribsnių reikia atsisakyti. Vis dėlto, tiems žmonėms, kurie kenčia nuo mineralų apykaitos sutrikimų, turi problemų su kaulais ar serga osteoporoze, neturėtų kasdien valgyti avižinių dribsnių. Taip pat būtina vengti monodietos, kurios pagrindas yra avižiniai dribsniai.

REKLAMA

Taip pat yra būdų, kurie padeda sumažinti fitino rūgšties kiekį avižiniuose dribsniuose. Rekomenduojama avižinius dribsnius iš anksto pamirkyti, o paruoštą košę pagardinti kuo nors rūgščiu, pavyzdžiui, citrinos sultimis ar keliais šaukštais natūralaus jogurto.

REKLAMA

Rekomenduojama mirkyti ne tik avižinius dribsnius, bet taip pat ir javus bei ankštinius augalus. Beje, klampus skystis, gaunamas verdant ankštinių augalų vaisius, vadinamas akvafaba,  puikiai pakeičia kiaušinius ir saldžiuose patiekaluose, tokiuose kaip kaip vafliai, ir pikantiškuose, tokiuose kaip majonezas.

Svarbu žinoti, kad nėra tokių produktų, kurie būtų vienodai naudingi visiems. Net ir labai naudingi produktai nebūtinai tiks kiekvienam mūsų.

Nepamirškite, kad maistas turi būti kuo įvairesnis ir subalansuotas. Avižinius dribsnius pusryčiams rinkitės 2-3 kartus per savaitę, ir tai padės pasiekti maksimalią naudą.

Komentarai:

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].