Kiviai – tai iš pirmo žvilgsnio niekuo neypatingi vaisiai, tačiau jų nauda organizmui yra labai didelė. Kultūrinė kivių įvairovė atsirado kiek daugiau nei prieš 30 metų ir labai greitai išpopuliarėjo visame pasaulyje. Taigi, ką šiandien žinome apie kivius?
Šio vaisiaus gimtinė yra Šiaurės Kinija, jei konkrečiau – Jangdzės upės slėnis. Maždaug prieš 100 metų šis tik Azijoje natūraliai augęs vaisius buvo kietas ir praktiškai nevalgomas. Tuo metu vietiniai jį vadino „beždžionių persiku“ ir augino tik kaip dekoraciją.
Galiausiai, Naujosios Zelandijos selekcininkų pastangomis, šis vaisius tapo toks, kokį žinome šiandien.
Šiandien kiviai auga įvairiuose tropinio ir subtropinio klimato regionuose – Azijoje, Afrikoje ir Pietų Amerikoje. Tuo tarpu tokiose Europos šalyse kaip Ispanija, Italija, Graikija kiviai neauga, tačiau puikiai sunoksta.
Kivių nauda organizmui
Kiviuose yra du kartus daugiau vitamino C nei apelsinuose. Viename dideliame kivi vaisiuje yra visa suaugusio žmogaus vitamino C paros norma.
Bet šie vaisiai neatsilieka ir kitų vitaminų ir maistinių medžiagų kiekiu. Juose gausu A, B, E, B2, B3, B6 grupės vitaminų, beta karotino, folio rūgšties, magnio, geležies, kalio, fosforo, organinių rūgščių, pektinų, skaidulų, flavonoidų. Būtent todėl daugelis profesionalių sportininkų kivius naudoja kaip atkuriamąjį ir stimuliuojantį maistą.
Kiviai taip pat turi augalinio fermento aktinidino, kuris prisideda prie geresnio baltymų pasisavinimo iš kitų maisto produktų.
Laukinis kivių protėvis „beždžionių persikas“ taip pat buvo plačiai naudojamas senovės Kinijoje kaip afrodiziakas.
Kiviai kiekvieną dieną
Jei per dieną suvalgysite 2-3 kivius, po 28 dienų nuo kraujagyslių sienelių pradės nykti cholesterolio apnašos.
Po 2-3 mėnesių tokios dietos, kraujagyslės visiškai išsivalys. O jei ir toliau reguliariai valgysite kivius, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis sumažės praktiškai iki nulio.
Kaip tinkamai vartoti kivius
Svarbu paminėti, kad kivius reikia vartoti saikingai, mat per didelis jų kiekis gali sukelti alerginę reakciją ir viduriavimą.
Be to, jei norite iš kivių gauti didžiausią naudą, juos reikia valgyti su odele. Žinoma, pirmiausią ją tinkamai nuplovus.
Kivius taip pat galite laikyti ilgą laiką. Suvyniojus juos į popierių ir padėjus šaldytuve, vaisių nokimo procesas stipriai sulėtės. O jei atvirkščiai, norite juos kuo greičiau sunokinti, tuomet paprasčiausiai palikite juos atvirame inde kambario temperatūroje.