Paauglystėje turėjau antsvorio. Norėdamas pasiekti optimalų kūno svorį, turėjau iš savo mitybos raciono išbraukti saldumynus, cukrų ir miltinius patiekalus. Man buvo labai sunku atsisakyti duonos gaminių, nes tuomet nesupratau, kad juos galima pakeisti sveikesnėmis alternatyvomis.
Kuo galima pakeisti duoną?
Taigi, pradėkime nuo pagrindų. Manau, kad žinote, jog yra daug skirtingų duonos rūšių. Pavyzdžiui, gali būti pasirenkama viso grūdo duona, avižinių dribsnių, ruginė ar sėlenų duona. Žinoma, taip pat ir visų mėgstama balta duona iš kvietinių miltų.
Duonos maistinės savybės priklauso nuo duonos sudėties ir nuo to, ar sudėtyje naudojami produktai turi bent šiokios tokios naudos organizmui.
Balta duona yra viena populiariausių. Suvalgius tokios duonos, laikinai pajuntamas sotumas, tačiau labai greitai ir vėl ima kankinti alkis. Aukštas glikemijos indeksas nėra vienintelė blogybė, kuri yra susijusi su šios duonos sudėtimi. Visai nesvarbu, kad šios duonos gamybai yra naudojami aukščiausios kokybės kviečiai – juos sumalus, kviečių maistinė vertė tampa nulinė. Maža to, kviečių pasėliai dažnai apdorojami chemikalais, kuriais siekiama atsikratyti įvairių kenkėjų, o siekiant išgauti estetiškesnį duonos vaizdą, yra naudojami balikliai, kuriuos vargu ar galima pavadinti naudingais.
Balta duona yra pagrindinis glitimo šaltinis. Per didelis jo vartojimas gali pabloginti odos būklę. Jei pastebėjote, kad ant veido kartas nuo karto atsiranda bėrimų, gali būti, kad ši problema bus išspręsta, jei tiesiog atsisakysite baltos duonos.
Be to, specialistai teigia, kad besaikis miltinių gaminių vartojimas gali sukelti priešlaikinį senėjimą – apie tai pirmiausia išduoda būtent veido oda.
Jei netikite, atlikite paprastą eksperimentą. Pabandykite bent mėnesį nevartoti baltos duonos, ir visą šį laikotarpį stebėkite savo odos būklę. Jums nereikės visiškai atsisakyti duonos produktų, tačiau šiuo laikotarpiu rinkitės viso grūdo duoną.
Šis eksperimentas taip pat gali būti naudingas ir tada, jei siekiate atsikratyti kelių kilogramų. Keturias savaites vietoj baltos duonos rinkitės viso grūdo gaminius arba ruginę duoną, kuri turi mažiau kalorijų.
Tikrai nereikia visiškai atsisakyti duonos, tačiau jūsų savijauta bus kur kas geresnė, jei laikysitės kelių svarbiausių patarimų. Vietoj duonos vis dažniau rinkitės salotų lapus – juk į juos galime įvynioti bet kokį įdarą. Toks „sumuštinis“ gali būti ne tik sveikesnis, bet taip pat ir skanesnis.
Atsisakyti įvairių maisto produktų visuomet yra kur kas lengviau, jei iš anksto numatome, kuo juos pakeisime. Taigi, jei norite iš savo mitybos raciono išbraukti baltą duoną, pasvarstykite, ką galėtumėte valgyti vietoj jos.