Ne iškart galima pastebėti supelijusį gaminį, ir šiuo atveju yra didelė tikimybė, kad netyčia bus suvalgytas jo gabėlis – kiek tai pavojinga?
Į klausimą, kas nutiktų, jei netyčia būtų suvalgytas supelijusio maisto gabalėlis, interviu atsakė mitybos specialistė Elena Tichomirova. Specialistė paaiškino, kad tokios klaidos pasekmės priklausys nuo dviejų aplinkybių – imuniteto stiprumo ir praryto pelėsių kiekio.
Tichomirova patikslino, kad paprastai sveikas žmogus retai serga, tai yra, jei turi normaliai veikiančią imuninę sistemą, tai netyčia suvalgytas duonos gabalėlis su pelėsiu tikrai nepakenks. Imuninis atsakas kartu su agresyvia skrandžio sulčių aplinka kovos su pelėsiu.
Bet jei didelė jo dozė patenka į organizmą, o imunitetas yra sumažėjęs, galima labai smarkiai apsinuodyti pelėsiuose esančiais toksinais, net iki mirtinų atvejų. Gydytoja įvardijo simptomus, kuriuos galima pastebėti, apsinuodijus pelėsiais:
- pykinimas ir vėmimas,
- galvos skausmas,
- temperatūros padidėjimas.
Tichomirova taip pat pasakė, kurie žmonės gali turėti silpnesnį imunitetą: „tai pagyvenę žmonės, nutukę žmonės, žmonės, sergantys tam tikromis lėtinėmis ligomis“. Šių asmenų organizmas gali nesugebėti apdoroti pelėsio.