Daugelis sportininkų juos mėgsta, o ir visi kiti randa vietos jiems bent jau ant šventinio stalo, vaikai taip pat dievina apelsinus. Kuo ypatingi apelsinai, be unikalaus ir lengvai atpažįstamo skonio?
Istorija
Pirmosios apelsinmedžių atsiradimo ištakos siekia 2,5 tūkstančio metų prieš mūsų erą, o senovės Kinija yra laikoma apelsinmedžių gimtine. Kai portugalų šturmanai atplaukė prie Kinijos iš Ramiojo vandenyno pusės, jie aptiko dar nematytą medį, kurio vaisiai taip sužavėjo saldžiarūgščiu skoniu, kad pirkliai nusprendė juos pristatyti į tėvynę.
Greitai apelsinmedžių daigai pasiekė Europą, kur šis vaisius taip išpopuliarėjo, kad gana greitai buvo pradėtas auginti dideliais kiekiais pardavimui ir buvo geras pajamų šaltinis. Apie apelsiną sklando daug legendų, o kai kurios iš jų turi ir istorinį patvirtinimą. Pavyzdžiui, senovėje apelsinų žievelę naudojo kovai su kandimis spintose (šis būdas naudojamas iki šiol).
Mūsų dienos
Šiandien apelsinai turi didelę reikšmę tokios išsivysčiusios šalies kaip JAV ekonomikoje, kur jie auginami Kalifornijoje ir Floridoje. Taip pat apelsinmedžiais apsodinta dauguma šalių, besiribojančių su Viduržemio jūra, pasaulinei apelsinų rinkai svarbios ir Lotynų Amerikos šalių plantacijos. Per pastaruosius 40 metų apelsinų auginimo mastai išaugo daugiau nei 100%.
Įdomu tai, kad Argentina netgi sukūrė transportinį lėktuvą, skirtą vaisiams, bet dažniausiai apelsinams gabenti, ką liudija jo pavadinimas – FMA I.Ae.38 Naranjero (naranjero ispaniškai reiškia „oranžinė“).
Apelsinų naudojimas ir privalumai
Daugelis iš mūsų nuo vaikystės mėgstame šviežiai spaustas apelsinų sultis. Sveikos gyvensenos besilaikantys žmonės labai dažnai pradeda dieną nuo šio gėrimo, patys vaisiai dažnai tampa pagrindu įvairioms salotoms, kokteiliams ir net liaudiškoms ligoms gydyti skirtoms priemonėms.
Taip yra todėl, kad jie yra prisotinti visu vitaminų ir gyvybiškai svarbių medžiagų kompleksu. Kasdien gerdami natūralių apelsinų sultis, apsidrausite nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, kepenų ligų, skorbuto ir hipovitaminozės.
Apelsinai gerai veikia virškinimo sistemą, gerina žarnyno veiklą, greitina medžiagų apykaitą. Taip pat žinomas teigiamas jų poveikis smegenų veiklai, odos regeneracijai ir imunitetui. Apelsinų žievelė dažnai naudojama tiek virtuvėje, tiek namuose. Iš jos gaminamos įvairios tinktūros, labai skani yra apelsinų uogienė, taip pat citrusinių vaisių žievelės dedamos į alkoholį. Savotiškas ir stiprus apelsino žievelės kvapas atbaido kandis, iš jos išgaunamas ir apelsinų aliejus.
Kaip priemonė numesti svorio
Daugelis dietų yra pagrįstos apelsinų valgymu ir apelsinų sultimis. Taip yra dėl to, kad jie padeda pagreitinti medžiagų apykaitą, gerina kraujotaką ir greitai išvalo organizmą nuo kenksmingų toksinų.
Bet apskritai jums pakaks suvalgyti vieną apelsiną ryte ar po pietų, arba išgerti stiklinę apelsinų sulčių, ir po mėnesio pastebėsite, kad ne tik nustojote priaugti svorio, bet ir pradėjote atsikratyti kūno riebalų. Tuo pačiu metu turite stebėti rūgštingumo lygį, kad nepakenktumėte skrandžiui ir kasai.