Pastaraisiais metais kanapių sėklų aliejus išpopuliarėjo kaip stiprus supermaistas dėl savo nepaprasto maistingumo ir galimo teigiamo poveikio sveikatai. Šis aliejus, išgaunamas iš sėjamosios kanapės (Cannabis sativa) sėklų. Tikroji kanapių sėklų aliejaus vertė slypi turtingoje maistinių medžiagų sudėtyje, todėl jis yra neįkainojamas kasdienės mitybos priedas.
Kanapių sėklų aliejaus maistingumas
Viena iš svarbiausių kanapių sėklų aliejaus savybių – jame esančių nepakeičiamųjų riebalų rūgščių balansas. Jame yra puikus omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis – 3:1. Ši pusiausvyra yra labai svarbi, nes ji atitinka optimalų žmogaus sveikatai rekomenduojamą santykį. Šių nepakeičiamųjų riebalų rūgščių žmogaus organizmas nesintetina ir turi gauti su maistu. Jos atlieka svarbų vaidmenį smegenų sveikatai, uždegimų mažinimui, širdies ir odos sveikatai.
Be to, kanapių sėklų aliejus yra puikus gama-linoleno rūgšties (GLA) – omega-6 riebalų rūgšties rūšies, kuri, kaip manoma, turi daug sveikatai naudingų savybių, šaltinis. Retai kada natūraliame šaltinyje randamas toks didelis GLA kiekis, todėl kanapių sėklų aliejus yra ypatingas.
Be riebalų rūgščių, kanapių sėklų aliejuje gausu baltymų. Skirtingai nuo daugelio augalinių baltymų, jame yra visos devynios nepakeičiamosios aminorūgštys, todėl jis yra visavertis baltymų šaltinis. Tai ypač naudinga vegetarams ir veganams, kuriems gali būti sunku rasti visaverčių baltymų šaltinių.
Aliejuje taip pat gausu vitaminų ir mineralų. Tai geras vitamino E – stipraus antioksidanto, kuris padeda palaikyti sveiką odą ir akis, taip pat palaiko imuninę sistemą – šaltinis. Tarp kitų vitaminų yra vitamino C, B grupės vitaminų ir vitamino A. Kalbant apie mineralus, kanapių sėklų aliejuje yra kalcio, magnio, sieros, kalio, fosforo, taip pat tokių mikroelementų kaip geležis ir cinkas.
Kanapių sėklų aliejaus naudojimas kasdienėje mityboje
Kanapių sėklų aliejų įtraukti į savo mitybą yra paprasta ir universalu. Dėl riešutų skonio jis puikiai tinka salotoms gardinti. Jį taip pat galima įmaišyti į kokteilius, naudoti kaip padažą ar pagardą arba tiesiog vartoti vieną. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad kanapių sėklų aliejaus dūmų temperatūra yra žema, todėl jis netinka kepimui aukštoje temperatūroje.
Kanapių sėklų aliejaus naudojimas kepimui – dar vienas naujoviškas būdas įtraukti jį į patiekalus. Jis gali pakeisti kitus aliejus duonos, keksiukų ir kitų kepinių receptuose. Jo taip pat lengva dėti į naminius granolos batonėlius, baltyminius kamuoliukus ir kitus užkandžius, kad padidintumėte maistingumą.
Potenciali nauda sveikatai
Galimas kanapių sėklų aliejaus poveikis sveikatai yra labai platus. Optimalus jame esančių nepakeičiamųjų riebalų rūgščių balansas gali padėti stiprinti širdies sveikatą, nes mažina cholesterolio kiekį ir užkerta kelią širdies ligoms. Aliejuje esančios priešuždegiminės GLA savybės gali padėti sergant artritu ir kitomis uždegiminėmis ligomis.
Dėl didelio baltymų kiekio kanapių sėklų aliejuje jis idealiai tinka raumenų atstatymui ir augimui, ypač naudingas sportininkams ar tiems, kurie gyvena fiziškai sunkų gyvenimo būdą. Be to, kanapių sėklų aliejuje esantys antioksidantai ir vitaminai palaiko imuninę sveikatą ir gali padėti kovoti su oksidaciniu stresu, susijusiu su įvairiomis ligomis.
Odos sveikatai kanapių sėklų aliejus keičia žaidimo taisykles. Dėl savo gebėjimo drėkinti ir malšinti uždegimus jis yra vertingas odos priežiūros produktų ingredientas. Jis taip pat gali padėti gydyti tokias ligas kaip egzema, dermatitas ir aknė.
Pabaigos žodis
Kanapių sėklų aliejus yra maistinė jėgainė, turinti daugybę sveikatai naudingų savybių. Dėl unikalios riebalų rūgščių, baltymų, vitaminų ir mineralų sudėties jis yra universalus supermaistas, tinkantis įvairioms dietoms. Tyrimams vis labiau atskleidžiant naudą, kanapių sėklų aliejus gali tapti pagrindiniu sveikuolių virtuvės produktu visame pasaulyje ir tikrai pelnyti ateities supermaisto titulą.