Visi žino, kad naudingiausia košė – avižiniai dribsniai. Avižinių dribsnių košėje yra gana daug vitaminų ir mineralų, kurie retai randami kituose produktuose. Tiesa ta, avižinė košė – skanus patiekalas, reikia tik mokėti ją tinkamai paruošti.
Avižiniai dribsniai tinka pusryčiams. Jie suteikia organizmui daug naudingų medžiagų, energijos visai dienai ir nepalieka sunkumo jausmo. Taip pat avižiniai dribsniai naudingi tiems, kurie serga gastritu, opalige ar kitomis žarnyno ligomis – dėl savo klampumo apgaubia skrandžio sieneles, taip pat malšina uždegimus.
Dėl skaidulų kiekio avižiniai dribsniai yra naudingas dietinis produktas, gerina virškinimą ir medžiagų apykaitą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda atkurti žarnyno mikroflorą, pašalinti toksinus.
Avižiniai dribsniai teigiamai veikia odos būklę, veido spalvą. Taip pat avižiniuose dribsniuose yra baltymų, vitaminų C, A, E, PP ir B grupės vitaminų. Dribsniuose gausu kalcio, kalio, nikelio, fosforo, magnio ir kitų organizmui reikalingų naudingų mineralų.
Šiame produkte esanti aminorūgštis triptofanas veikia medžiagų apykaitos ir sintezės procesus organizme. Jis skatina augimo hormono gamybą, todėl avižiniai dribsniai yra naudingi vaikams ir malšina migrenos priepuolius.
Vitaminas K mažina osteoporozės riziką ir skatina normalią inkstų veiklą, kraujo krešėjimą. Vitaminai A ir E yra geri antioksidantai, saugantys organizmus nuo onkologinių ligų ir ankstyvo senėjimo. Vitaminai A ir E taip pat turi imunostimuliuojančių ir žaizdas gydančių savybių, palaiko smegenų funkciją ir regėjimą.
Jei laikotės dietos ir norite atsikratyti toksinų, avižinius dribsnius reikėtų virti vandenyje, nepridedant druskos ir kitų produktų. Kad košė būtų dar skanesnė, į ją galima įpilti pieno, medaus, sviesto ar įberti vaisių.
Svarbiausia avižinius dribsnius virti iš tikrų nesmulkintų dribsnių, o ne naudoti supakuotus „paruoštus“ grūdus, kuriuose yra didžiulis kiekis dirbtinių priedų.