Jūs tikriausiai jau žinote, kad avokadai yra vienas maistingiausių maisto produktų – šie kreminiai vaisiai puikiai tinka norint numesti svorio, sveikai odai ir plaukams, subalansuotam cukraus kiekiui kraujyje, padidėjusiai maistinių medžiagų absorbcijai ir virškinimojo trakto sveikatai.
Tačiau dauguma avokadų mėgėjų nežino, kad išmeta maistingiausią vaisiaus dalį – sėklą! Taip, jūs galite valgyti tą didelę, rudą, akmenuką primenančią sėklą, kuri sudaro iki 18 % viso avokado.
Kaip valgyti avokado sėklą
Prieš įsigilindami į tai, kodėl turėtumėte valgyti šį potencialų supermaistą, pažiūrėkime, kaip paruošti avokado sėklą vartojimui. Šiame 60 sekundžių trukmės vaizdo įraše paaiškinamas paprastas procesas:
6 priežastys, kodėl turėtumėte valgyti avokadų sėklas
Nors dažnai avokado sėkla yra tiesiog pamirštama, tačiau štai naudos, kuriomis pasižymi avokadų sėklos:
1. Antioksidantų šaltinis
2003 m. Singapūro nacionalinio universiteto mokslininkai išbandė kelių įprastų vaisių sėklas, įskaitant avokadą, mangą, tamarindą ir duonvaisį.
Jie atrado, kad sėklos pasižymi daug didesniu antioksidaciniu aktyvumu ir fenolio kiekiu nei valgomosios šių vaisių dalys. Iš tikrųjų sėklose yra apie 70 % viso vaisiaus antioksidantų kiekio.
2013 m. ataskaita, paskelbta žurnale „Current Pharmaceutical Design“, rodo, kad vaisiuose esantys fenolio junginiai ir antioksidantai gali būti priežastis, dėl kurios avokadų sėklos turi tiek daug naudos sveikatai.
2. Daug maistinių skaidulų
Pasak daugelio sveikatos ekspertų, avokadų sėklos yra vienas iš geriausių tirpių skaidulų šaltinių mityboje.
Skaidulso ir sveikas cholesterolis subalansuoja cukraus kiekį kraujyje, o tai reiškia, kad avokadų sėklos gali padėti išvengti cukraus piko ir kritimo, kuris būna patiriamas valgant daug greitų ir nesveikų angliavandenių (pvz., saldymynų, pyragaičių ir kt. pridėtinip cukraus) Norint išvengti 2 tipo cukrinio diabeto vystymosi, labai svarbu kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tačiau nemaišykite cukraus su vaisiais.
Kaip ir avokaduose, taip ir vaisiuose, jei valgote juos visus – bus gausu skaidulų, kurios sulėtins cukraus pasisaviną ir padės išlaikyti sveiką cukraus kiekį kraujyje (jei gertumėte sultis, tuomet gautumėte daugiau cukraus ir mažiau skaidulų, todėl sultys, priešingai populiariam mitui, nėra sveika, ypač jei geriamos nuolat ir dideliaias kiekiais).
Maistas, turintis daug skaidulų, taip pat yra nepaprastai svarbus siekiant užtikrinti sotumo jausmą ir išvengti alkio. Kiti dietoje esančių skaidulų šaltiniai yra avižos, pupelės, obuoliai, miežiai.
3. Natūraliai antimikrobinis
Šios sėklos rodo fungicidinę ir antimikrobinę veiklą, o tai reiškia, kad jos gali sustiprinti imuninę funkciją ir apsaugoti jus nuo ligų.
2009 m. atliktas tyrimas pabrėžė avokado sėklų ekstrakto gebėjimą slopinti mieliagrybių veiklą, pvz., Candida (sukelia pienligę) ir Aedes Aegypti (sukelia uodų pernešamos tropinės geltonosios karštinės ligą).
4. Sumažinkite cholesterolio kiekį
2012 m. tyrimai rodo, kad avokado minkštimas nėra vienintelė vaisiaus dalis, mažinanti aukštą cholesterolio kiekį.
Tyrimas su gyvūnais, paskelbtas žurnale „Plant Foods in Human Nutrition“, parodė, kad pelėms, turinčioms didelį cholesterolio kiekį, sumažėjo bendras cholesterolio ir MTL (blogojo) cholesterolio kiekis po to, kai joms buvo skiriamos avokadų sėklų miltelių dozės.
Pelės taip pat buvo šiek tiek geriau apsaugotos nuo arterijų apnašų susidarymo (aterosklerozės), nei jų bičiulės, negavusios avokadų miltelių. Tyrėjai mano, kad šias naudas organizmui suteikia sėklos antioksidantų kiekis ir didelis ląstelienos procentas.
Daktaras Tomas Wu, pelnęs Jungtinių Tautų apdovanojimą už savo darbą apie cukrinį diabetą ir vėžį, rekomenduoja širdies ligomis sergantiems pacientams valgyti avokadų sėklą dėl skaidulų, padedančių pašalinti cholesterolio perteklių.
5. Virškinamojo trakto sveikata
Daugelį metų avokadų sėklos užėmė svarbią vietą tradicinėje Amerikos indėnų medicinoje, ypač atsižvelgiant į jų poveikį virškinimo sveikatai – sėklos buvo naudojamos virškinimo problemoms, tokioms kaip skrandžio opos, dizenterija, vidurių užkietėjimas ir viduriavimas, gydyti.
Nors tai nėra įrodytas avokadų sėklų pranašumas, tačiau didelis ląstelienos kiekis, antimikrobinės galios ir antioksidantų kiekis reiškia, kad nepakenks įtraukti juos į mitybą ir pažiūrėti, ar jūsų virškinimas pagerės. Galų gale, mūsų virškinimo sistema yra būtina mūsų sveikatai, ypač todėl, kad joje yra apie 80 % mūsų imuninės sistemos.
6. Priešuždegiminis poveikis
Nors uždegimas yra įprastas ir sveikas atsakas į traumas ar įsibrovusius į kūną užkratus, kartais šis uždegimas gali būti nekontroliuojamas ir išlikti ilgai po grėsmės išnykimo. Jei taip atsitinka, tai vadinama lėtiniu uždegimu – manoma, kad tai sukelia daugybę sveikatos problemų, tokių kaip astma, alergijos, širdies ligos, vėžys, priešlaikinis senėjimas ir kt.
Antioksidantai avokadų sėklose yra vienas geriausių organizmo ginklų prieš uždegimą. Tai padeda numalšinti uždegiminį atsaką ir sumažinti skausmą bei patinimą.
4 būdai, kaip naudoti avokadų sėklas
Dabar, kai žinote, kodėl valgyti avokadų sėklas yra naudinga, jums gali kilti klausimas – o kaip tai padaryti? Juk avokadų sėklos yra šiek tiek kartokos, be to – be galo kietos. Nebijokite, mes jums paruošėme 4 receptus, kuriose galėsite panaudoti šias maistingas sėklas.
Mėlynių ir avokadų sėklų kokteilis
Avokadų sėklos geriausiai tinka kokteiliuose, nes saldūs kitų komponentų skoniai padeda užmaskuoti jų lengvą kartumą. Norėdami pagaminti skanų ir maistingą avokado sėklų kokteilį, sumaišykite vieną puodelį migdolų pieno, pusę puodelio mėlynių, bananą, pusę arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto (nebūtina), šiek tiek ledų ir pusės avokado sėklos miltelius. Šis kokteilis – tikras desertas! Ledus galite keisti dar vienu bananu, jei norite sveikesnės kokteilio versijos.
Super priedas jūsų žaliesiems kokteiliams
Jei jau turite mėgstamą žaliųjų kokteilių receptą, paprasčiausiai įmaišykite šiek tiek avokadų sėklos miltelių. Naudokite pusę ar vieną sėklą kiekvienam žmogui. Jums gali tekti įmaišyti šiek tiek daugiau skysčio, kad gautumėte įprastą konsistenciją.
Avokadų sėklų arbata
Pagerinkite virškinimą po ypač sunkaus valgio užplikydami puodelį šios arbatos. Tiesiog sumaišykite šaukštą sėklų miltelių puodelyje karšto vandens. Jei jūsų sėklos dar nėra dehidruotos ir maltos, visą sėklą galite 20 minučių pavirti puode su vandeniu ir išgerti skystį.
Padažuose ir užpiluose
Į savo padažus ar užtepėles, pvz., gvakamolę, pridėkite šaukštą ar du sumaltų sėklų miltelių, kad gautumėte papildomų maistinių medžiagų. Turėkite omenyje, kad sėkla yra šiek tiek kartoko skonio, todėl tikrai nenorite jos dėti į nieką, kas turėtų būti lengvai saldus. Avokadų sėklų miltelius galite naudoti net ir makaronų padaže ar jais pabarstyti jau iškepusią picą. Ragaukite ir atraskite, kur šie milteliai jums tinka geriausiai!