Švenčių išvakarėse alyvuogės yra labai populiarios. Daugelis žmonių stengiasi jomis papuošti savo šventinį stalą, patiekti prie mėgstamų patiekalų. O kiek žinote apie alyvuogių naudą ir žalą žmogaus organizmui?
Šiame straipsnyje atskleisime visus faktus, kuriuos žinome apie alyvuoges. Juodosios alyvuogės yra prinokę vaisiai, o žaliosios alyvuogės yra tas pats vaisius, tik jos skinamos dar žalios. Taip pat jums bus įdomu paskaityti apie alyvuogių naudą žmonėms. Šios uogos nėra itin kaloringos, jų maistinė vertė – 115 kalorijų 100 g, todėl dėl savo figūros galite nesijaudinti mėgaudamiesi jų skoniu.
Vitaminai
Kadangi šviežių šios šeimos atstovų parduotuvėse sutinkama retai, tikslingiau būtų kalbėti apie konservuotų alyvuogių naudą ir žalą. Jų įsigyti galima kiekviename prekybos centre. Visos jų naudingos savybės yra dėl daugybės naudingų medžiagų ir vitaminų.
Alyvuogėse yra baltymų, cukrų, pektino, vitaminų C, E, B, P-aktyvaus katechino, taip pat kalio, geležies, fosforo ir daug kitų naudingų elementų.
Tokia unikali kompozicija suteikia alyvmedžio vaisiams vertingų savybių, kurios būtinos mūsų organizmui. Kasdien šias uogas vartojantis žmogus žymiai rečiau susirgs širdies ligomis nei tas, kuris jų nevalgo. Konservuotų alyvuogių nauda apima visą kraujagyslių sistemą.
Žmonės, kurie retkarčiais valgo alyvuoges, yra mažiau linkę į anginą, vėžį ir širdies priepuolius. Visa šių vaisių paslaptis slypi ypatingų nesočiųjų riebalų rūgščių buvime jų sudėtyje. Šios medžiagos padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje nepakenkdamos sveikatai.
Taigi, alyvuogės padeda palaikyti medžiagų, reikalingų sveikam organizmo funkcionavimui, pusiausvyrą. Karštų šalių, taip pat ypač drėgno klimato vietovių gyventojams alyvuogės tarnauja kaip savotiškas biocheminis reguliatorius, skatinantis druskų ir riebalų pasisavinimą organizme.
Alyvuogių nauda sveikatai tuo nesibaigia. Mokslininkai teigia, kad alyvmedžio vaisiuose yra beveik visi žmogui gyvybiškai svarbūs vitaminai. Todėl jų naudojimas saikingais kiekiais yra nepaprastai svarbus mūsų sveikatai. Šviežių alyvuogių minkštime yra apie 80% unikalios sudėties aliejaus.
Nesočiosios rūgštys, esančios alyvuogėse, labai prisideda prie mūsų organizmo sveikatos, įskaitant linolo, oleino ir linoleno rūgštis. Jos gali užkirsti kelią aterosklerozės vystymuisi, pašalinti cholesterolį ir palaikyti normalią širdies ir kraujagyslių sistemos būklę.
Alyvuogių žala
Saikingai vartojamos alyvuogės pačios savaime negali būti kenksmingos. Neigiamos pasekmės galimos tik valgant cheminiais prieskoniais apdorotus vaisius. Atkreipkite dėmesį į tai, kad marinate, acte ir prieskoniuose esančios alyvuogės gali pakenkti organizmui.
Jos taip pat turi gana galingą choleretinį poveikį. Todėl, jei turite akmenų kepenyse ir tulžies pūslėje, alyvuogių persivalgymas gali sukelti jų judėjimą kartu su padidėjusia tulžies sekrecija.