Kuo naudingi granatų vaisiai? Juose daug vitaminų – A, B, C, E, PP, apie 15 aminorūgščių, iš kurių 6 yra mėsoje ir nėra būdingos augalinės kilmės maistui. Juose gausu fosforo, kalcio, natrio, kalio, magnio, jodo ir geležies. Granatuose yra labai stipraus antioksidanto – punikalagino.
Granatų sultys ir grūdai rekomenduojami žmonėms, kenčiantiems nuo mažakraujystės, nes jose esantys vitaminai ir mineralinės medžiagos skatina eritrocitų – raudonųjų kraujo kūnelių – susidarymą kraujyje.
Stiprinti širdies raumenį, normalizuoti kraujospūdį būtina hipertenzija ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligomis sergantiems asmenims.
Moterų sveikatai granatų vaisiai taip pat atneš daug naudos.
Granatų valgymas sumažina riziką, pavyzdžiui, susirgti krūties vėžiu, palengvina menopauzės simptomus ir padeda normalizuoti hormonų lygį. O būsimoms mamoms medikai rekomenduoja per dieną suvalgyti po saują granatų sėklų arba išgerti pusę stiklinės vandeniu praskiestų granatų sulčių.
Moterys, svajojančios apie dailias kūno linijas, tai pat turėtų atkreipti dėmesį į šį naudingą vaisių, nes jo kalorijų kiekis yra tik 85 kalorijos 100 gramų, o granatų sultyse paprastai yra apie 50 kalorijų. Taip pat granatas gerina medžiagų apykaitą, virškinimą, šalina iš organizmo cholesterolį ir toksinus.
Granatai padeda stiprinti imunitetą, o peršalimo metu padeda susidoroti su intoksikacija, granatų sultimis rekomenduojama skalauti gerklę esant uždegimui, tai padeda sumažinti uždegimą ir sumažinti diskomfortą. Bet sergant angina tokie skalavimai nepadės, reikia galingesnių antibakterinių vaistų.
Kosmetikos pramonėje granatų sultys naudojamos kaip balinamųjų kaukių dalis amžiaus dėmėms pašalinti. Jos taip pat naudojamas spuogams gydyti.
Vengti granatų verta žmonėms, sergantiems virškinimo trakto ligomis, alergiškiems, turintiems problemų dėl dantų jautrumo ir hipotenzijos.
Kulinarijoje granatų sėklos ir sultys naudojamos padažams gaminti, pavyzdžiui, garsusis padažas iš virtų granatų sulčių – naršarabas (Narsharab) – Kaukazo virtuvės padažas, gaminamas sutirštinant granatų sultis, taip pat desertams, uogienei, čatniui, salsai, mėsos marinatams, dedamas į mėsos, paukštienos ir žuvies patiekalus, salotas, plovą.