Kefyrą pirmieji atrado ir pradėjo vartoti Kaukazo gyventojai. Šiandien tai labai populiarus produktas, kurį žmonės vartoja tiek kaip gėrimą, tiek kaip priedą kitiems receptams. Be to, tai vienas iš natūralių produktų, kuris turi gydomųjų savybių.
Kefyro sudėtyje yra daugybė įvairių vitaminų ir mineralų, kurie turi teigiamą poveikį žmogaus organizmui. Gydytojai sako, kad jei šį gėrimą vartosite nuolat, jausitės sveikesni ir aktyvesni. Taip yra dėl to, kad kefyras ne tik valo kraują, bet ir normalizuoja virškinamojo trakto veiklą ir padeda stiprinti imuninę sistemą. Be to, neriebus kefyras taip pat mažina cholesterolio kiekį organizme.
Tačiau kaip ir kiekvienas produktas, kefyras taip pat turi ir neigiamą pusę. Taigi, kam šio fermentuoto gėrimo geriau reikėtų vengti?
Kefyro žala
Visų pirma, kefyras turi alkoholio, kurio procentas svyruoja nuo 0,5 iki 1 proc. Tačiau neišsigąskite, toks nedidelis kiekis tikrai neturės poveikio vairuojant automobilį, tačiau gali turėti neigiamą poveikį asmenims, kuriems dėl tam tikrų medicininių priežasčių draudžiama vartoti alkoholį.
Kefyru neturėtų piktnaudžiauti ir žmonės, kurie turi problemų su virškinamuoju traktu: pepsine opa, pankreatitu ir pan. Taip pat gydytojai nepataria gerti kefyro tiems, kurie turi problemų su širdimi ir kraujagyslėmis.
Internete taip pat yra paplitusi kefyro dieta, tačiau specialistai praneša, kad kefyras turi nemažai riebalų, kas vargu ar padės numesti svorio. Be to, per didelis kefyro kiekis gali sukelti ir kitų nemalonių organizmo reakcijų.