Karantinas yra tinkamiausias laikas tapti geriausia savo versija. Dabar mes visi turime unikalią galimybę atsikratyti žalingų įpročių, net ir tų – kurie mums be galo malonūs.
Ar priklausomybė nuo cukraus egzistuoja?
Naujausiais duomenimis, apie 30 % pasaulio gyventojų kenčia nuo priklausomybės cukrui. Gydytojai mitybą, kurioje yra daug pridėtinio cukraus, laiko priklausomybe: persivalgiusio žmogaus potraukis saldumynams (įprasta norma yra 30 gramų per dieną) yra gana panašus į tą, kurį sukelia narkotikai.
Net tiems, kurių sveikata gera, piktnaudžiavimas saldumynais nėra naudingas. Deja, dopamino, „atlygio hormono“, kurį medžioja smaližių smegenys, antplūdis, turi papildomų kilogramų ir didelę diabeto bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Pagrindinis rafinuoto cukraus paradoksas yra tas, kad nepaisant „energizuojančio“ produkto reputacijos, jis gali tiesiog „išsiurbti“ energiją iš mūsų.
Vienas iš kaloringiausių maisto produktų planetoje – cukrus – mūsų organizmo yra sudeginamas per pusvalandį ir neprisotina organizmo jokiomis maistinėmis medžiagomis, tačiau sukelia stiprų tiamino ar vitamino B1 trūkumą, kurie yra atsakingi už energijos gamybą medžiagų apykaitos procese, ir rezervinę energiją, glikogeną. Todėl, kuo didesnė vienkartinė cukraus dozė, tuo silpnesni jaučiamės vėliau. O žmonės, reguliariai pasinėrę į „cukraus komą“, nevalingai patenka į užburtą lėtinio nuovargio ratą.
Kaip sustoti? 5 žingsniai
Tačiau gera žinia ta, kad visi gali tapti laisvi nuo cukraus. Sunkiausia yra išsilaikyti be jo vartojimo tris savaites iš eilės. Ir tada jūs pats nepastebėsite, kaip išnyks potraukis saldumynams. Lieka vienas klausimas – kaip nepalūžti ir ištverti tokį „kartų“ gyvenimą? Mitybos specialistai ir neuromokslininkai rekomenduoja keletą patikimų būdų.
1. Pirmasis žingsnis, norint mesti „baltus nuodus“, yra įprotis skaityti etiketes ant visų perkamų produktų. Atrasite šį tą nemalonaus: cukraus rasite daugybėje prekybos centro produktų. Čia kalbama ne apie pyragus ir saldumynus, ne apie gazuotus gėrimus ir pusryčių dribsnius.
O apie maistą, kuris iš pirmo žvilgsnio neturi nieko bendro su saldumynais: mėsos pusgaminiai, jogurtai, įprasta duona, majonezas ir kiti padažai – net sojos! Ką galime pasakyti apie vaisių sultis ir nektarus, kuriuose cukraus kiekis kartais siekia 40%! Iš pradžių šis skaitymas jums atrodys varginantis, tačiau po savaitės greičiausiai jau žinosite daugumos maisto produktų „potencialą“.
2. Nemeskite cukraus staiga. Jei atsisakysite jo visiškai, nors anksčiau per dieną suvalgydavote bent porą bandelių, gerdavote saldintą kavą ir mėgdavote pasigardžiuoti pirktiniu salotų padažu, tai staigus cukraus atsisakymas organizmui bus tikras šokas.
Nebus jokios naudos, jei po kelių dienų „badavimo“ jūs vienu kasniu suvalgysite visą plytelę šokolado. Geriau laikykitės rekomenduojamos 30 g dienos normos. Pasirinkite, ar tai bus pora kavos puodelių su cukrumi, ar gabalėlis šokolodo, ar vienas saldainis.
Kad ir ką pasirinktumėte, pasistenkite pasimėgauti saldžiu skoniu, tarsi įsiurbdami skanėstą į burną: tokiu būdu sotumo signalai turės laiko pasiekti jūsų smegenis ir jūs nesuvalgysite per daug.
Geriausiai rinkitės cukrinių runkelių cukrų, o ne cukranendrių, kuris būna labiau perdirbtas. Nepamirškite, kad 30 gramų yra tik 6 šaukšteliai cukraus, o tai reiškia, kad per dieną galėsite išgerti ne daugiau kaip 3 puodelius arbatos ar kavos, jei visuose kituose produktuose pavyks išvengti cukraus.
3. Jūsų tikslas per šias tris savaites yra bandyti nuslopinti cukraus alkį. Greitieji angliavandeniai – balta duona, baltų miltų makaronai, bulvytės, sukelia cukraus alkį. Todėl rinkitės lėtus angliavandenius ir derinkite juos su baltymais.
Viso grūdo duonos sumuštiniai su tunu, vištiena ar kiaušiniu, pilno grūdo kviečių makaronai arba saldžiųjų bulvių porcija (saldžiosios bulvės naudingos, nes jų glikemijos indeksas mažesnis, nei įprastų bulvių) yra geras pasirinkimas. Cukraus turinčius padažus galima sėkmingai pakeisti garstyčiomis ar naminiu pomidorų padažu. Tiesiog atidžiai skaitykite etiketes, jei padažus perkate.
4. Nepalikite sau galimybės palūžti. Maratono prieš cukrų metu mitybos specialistai pataria įveikti saldumynų troškulį su traškiomis daržovėmis. Kramsnokite agurkus, paprikas, morkas ir salierus.
5. Apgaukite smegenis, įbėrę į maistą prieskonių ir žolelių! Į košę ar jogurtą be cukraus įdėkite muskato riešuto, imbiero ir cinamono – tai ne tik padarys juos kvapnesniais ir skanesniais. Prieskoniai pagreitina medžiagų apykaitą.
Kitas gyvenimas
Žinoma, praėjus vos trims savaitėms, jūs vis tiek nepajusite didelių pokyčių. Bet kažkas pasikeis. Jūsų odos būklė pagerės, o svarstyklių skaičiai tikriausiai šiek tiek sumažės. Bet, svarbiausia, kad pajusite energijos antplūdį, geriau išsimiegosite ir atsiminsite.
Tęskite gerą darbą, jei nenorite visą laiką nešiotis papildomo svorio, iš anksto pasenti ar patirti širdies ir kraujagyslių ligų. Žinoma, sveika gyvensena tai ir mityba, ir sportas, ir pakankamas poilsis – tačiau juk pradėti nuo kažko reikia? Kodėl šį karantiną nepradėjus nuo cukraus?