Pažįstama situacija: atrodė, kad maistas, kurį valgėte, buvo pilnavertis, bet netrukus jaučiate žiaurų alkį. Vaikystėje dėl to močiutė šoktų iš laimės. Tačiau suaugus, vėl ir vėl einant prie šaldytuvo, kyla pavojus. Jokia sporto salė čia neišgelbės.
Pasirodo, kad nevaldomo apetito priežastis dažnai slypi būtent tame, ką mes valgome. Yra maisto produktų, kurie ne tik nepašalina alkio, bet, priešingai, skatina apetitą! Surinkome tokius produktus, kad galėtumėte pamatyti, prisiminti ir išvengti jų dietos metu ar vakare.
Produktai, kurie suteikia apgaulingą sotumą
Grūdų batonėliai
Jei patys negaminate šių skanėstų, net nežiūrėkite į jų pusę. Taip, jie greitai suteikia sotumo jausmą, tačiau parduotuvėse tokio pobūdžio produktuose yra tiek daug cukraus, kurio užtektų indui uogienės! Po staigaus insulino šuolio įvyksta toks pat staigus jo sumažėjimas, o kartu atsiranda ir alkio jausmas.
Mažai riebalų turintis jogurtas
Abejotinas pasirinkimas sočiam patiekalui. Jei produkte trūksta pakankamai riebalų, jis negali prisotinti ir suteikti energijos. Norėdami padidinti neriebaus jogurto maistinę vertę, sumaišykite jį su smulkintais riešutais, džiovintais vaisiais, sėklomis ir avižų dribsniais.
Sultys
Dauguma rinkoje esančių sulčių yra skaidrinamos ir filtruojamos nuo skaidulų (taip yra, jei gėrimas nėra miltelių pavidalo). Sultys be augalinių skaidulų nesuteikia sotumo. Be to, toks gėrimas yra vien cukrus, kuris, kaip jau minėta, sąveikauja su insulinu.
Obuoliai
Nuostabus vitaminų kupinas skanėstas! Bet jis kategoriškai netinka kaip pagrindinis produktas dietos metu, nei vietoj vakarienės. Obuoliai greitai absorbuojami ir virškinami taip pat greitai, o rūgštys, dirgindamos receptorius, kelia apetitą. Panaši situacija ir su kitais rūgščiais maisto produktais: apelsinais, greipfrutais, raugintais kopūstais. Jie padidina skrandžio sulčių gamybą, todėl šiuos maisto produktus geriausia valgyti likus 30 minučių iki pagrindinio valgio.
Saldainiai
Šokolado gabalėlis ar sausainis, žinoma, suteiks sotumą, bet neilgai (tas pats mechanizmas su gliukozės, insulino šuoliu ir neišvengiamai ateinančiu alkio jausmu). Jūs gausite nereikalingų kalorijų, naudodamiesi šiais mažais džiaugsmais.
Alkoholis
Net nedaug alkoholio turintys gėrimai veikia sritis, kurios yra atsakingos už alkį. Alkoholis dirgina seilių liaukas ir skrandžio gleivinę, skatina virškinimą ir didina apetitą.
Geriausias dietinis maistas yra tas, kurio mažiausiai norisi valgyti. Nesuvalgysite daug nesūdytų ryžių ar grikių, kad ir kaip stengtumėtės, net jei prieš tai buvote pasirengę praryti dramblį.
Žalios daržovės, vaisiai tarp valgių, nepretenzingi garnyrai su minimaliu druskos ir prieskonių kiekiu (pastarieji sužadina apetitą), virta mėsa ir žuvis: 2 savaitės tokiu mitybos režimu prisidės ir prie detoksikacijos, ir prie svorio metimo.