Septyni geriausi Didžiosios Britanijos mitybos specialistai pasidalino, ką turi valgyti vyresnės nei keturiasdešimties metų moterys, kad išliktų jaunos, lengvai išgyventų menopauzę ir sumažintų išsėtinės sklerozės riziką.
Auksines mitybos taisykles moterims, vyresnėms nei keturiasdešimt metų, paskelbė Didžiosios Britanijos leidinys „Daily Mail“, subūręs svarbiausius mitybos srities ekspertus – dietologus ir mitybos ekspertus.
Mitybos specialistė Amelia Freer, kurios klientė yra ir Viktorija Beckham, pataria atsisakyti neriebių ir dietinių produktų, iš kurių pašalinti pagrindiniai „riebalų“ komponentai – jie pakeičiami stabilizatoriais, emulsikliais, saldikliais. Ji taip pat rekomenduoja riboti vaisių kiekį, nes per didelis vartojimas gali sukelti cukraus kiekio kraujyje padidėjimą, beje, tai galioja tik tuo atveju, jei, pavyzdžiui, braškes mėgstate padažyti cukruje ir pan. – vien vaisiai nėra kenksmingi, nes dėl skaidulų jie yra virškinami lėtai (taigi, ir cukrus pasisavinamas labai iš lėto).
Mitybos specialistė Jane Clarke taip pat teigia, kad neturėtumėte valgyti vien tik neriebaus maisto. Riebalai yra naudingi jūsų sveikatai, nes suteikia sotumo jausmą ir leidžia absorbuoti riebaluose tirpius vitaminus. Žinoma, mes kalbame ne apie greitą maistą, bet apie sveikus riebalus, kuriuos rasite avokaduose, alyvuogių aliejuje, riebioje žuvyje ir riešutuose. Riebalai gali padėti sumažinti išsėtinės sklerozės ir daugybės ligų riziką. Džeinė primygtinai rekomenduoja gerti kavą! Pasirodo, naujausi tyrimai įrodo, kad šis gėrimas sumažina uždegiminių procesų išsivystymo riziką ir tiesiogine to žodžio prasme gelbsti nuo silpnaprotystės.
Mitybos specialistė Megan Rossi ragina iš dietos neišbraukti sudėtinių angliavandenių, nes tai gali sukelti žarnyno ligas. Skaidulos, esančios vaisiuose ir daržovėse, yra būtinos sklandžiam žarnyno darbui. Jos nuomone, per savaitę reikėtų suvalgyti bent 30 skirtingų augalinių maisto produktų – tai puikiai palaikys virškinamojo trakto darbą.
Patarėjas mitybos klausimais Dee Breton-Patel rekomenduoja gaminti maistą namuose, tačiau atsisakyti naudoti rafinuotą augalinį aliejų: veikiant aukštai temperatūrai, pasikeičia jo struktūra, išsiskiria aldehidai, kurie gali išprovokuoti vėžio ir širdies ligų vystymąsi. Jei būtina, kepimui reiktų rinktis rapsų aliejų. O alyvuogių, kokosų – naudoti tik šaltiems patiekalams (pvz., salotoms).
Mitybos ekspertas Jacklyn Caldwell-Collins rekomenduoja rytą pradėti nuo vaisių ir daržovių kokteilio ar šviežių sulčių, o ne šokoladinių sausų pusryčių. Jis taip pat rekomenduoja į dietą įtraukti fermentuotą maistą: raugintus kopūstus, kefyrą, kimčius, kombučią, kuriuose yra naudingų bakterijų, skaidulų ir probiotikų, kurie palengvina organizmo maistinių medžiagų įsisavinimą.
Mitybos specialistė Henrietta Norton perspėja, kad nereikėtų pirkti pigių maisto papildų ir vitaminų, nes, dažniausiai, jie yra gaminami iš sintetinių cheminių junginių ir negali būti taip gerai įsisavinami mūsų organizmo. Tiesa, ji pataria vartoti aukštos kokybės maisto papildus pagal gydytojo receptą – per didelis į organizmą patenkančių vitaminų ir mineralų kiekis gali būti toks pat pavojingas, kaip ir jų trūkumas.