Anot įvairių tyrimų, reguliarus tam tikrų maisto produktų vartojimas gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje 10%.
Todėl geriausia kraujagyslių ligų prevencija yra „teisingas“ mitybos racionas.
- Brokoliai, špinatai, kaliaropės, salierai
Šiose daržovėse yra daug skaidulų, kurios neleidžia įsisavinti blogojo cholesterolio ir skatina jo pasišalinimą. Šios daržovės atlieka šluotos vaidmenį: jos tiesiogine prasme išvalo arterijas ir kraujagysles nuo cholesterolio sankaupų.
Iš kopūstų ir špinatų galite pasigaminti skanių ir sveikų salotų, pagardintų alyvuogių aliejumi. Špinatų, kopūstų, morkų, baklažanų, pomidorų, paprikų troškinys, pagardintas žolelėmis – tikras cholesterolio priešas.
- Gluosninė kreivabudė
Angliškai jas vadina austrių grybais (oyster mushrooms). Šiuose grybuose yra medžiagos, kuri neleidžia susidaryti cholesterolio apnašoms. Be to, šie grybai pasižymi baktericidinėmis savybėmis ir padeda pašalinti iš organizmo sunkiuosius metalus. Baltymų ir aminorūgščių kiekiu šie grybai prilygsta daržovėms, tačiau skirtingai nei daržovės, grybai daug sotesni.
- Grikiai
Grikiuose yra daug mikroelementų, tokių kaip geležis, fosforas, kalis, cinkas ir jodas, kurie itin naudingi normaliai skydliaukės veiklai. Lecitinas, esantis grikių košėje, kovoja su aterosklerozinėmis plokštelėmis (ateromomis).
Grikiuose gausu vitaminų, amino rūgščių ir E, PP, B grupės vitaminų, taip pat folio rūgšties. Grikiai yra mažai kaloringas dietinis produktas, todėl ne tik valo arterijas ir kraujagysles, bet ir padeda numesti svorio.
- Obuoliai
Obuoliuose yra daug pektino ir tanino – medžiagų, kurios padeda palaikyti optimalų cukraus kiekį kraujyje. Kasdien suvalgydami kelis vaisius iš organizmo pašalinsite toksinus, pagerinsite virškinimą ir sustiprinsite kraujagyslių sieneles.
Obuolių žievelėje yra pagrindinis vitaminų ir mikroelementų kiekis, todėl valgykite neluptus vaisius.
- Uogos: avietės, braškės, gervuogės
Avietėse, braškėse ir gervuogėse yra daug pektinų, kurie teigiamai veikia kraujagyslių audinį ir šalina iš organizmo toksinus. Šios kvapnios uogos yra sklerozės profilaktinė priemonė, mat pasižymi dideliu beta-sitosterolio kiekiu.
- Alyvuogių aliejus
Natūralus alyvuogių aliejus – tikras polinesočiųjų rūgščių lobis. Rekomenduojama jį vartoti esant nutukimui ir širdies bei kraujagyslių sistemos ligoms. Aliejų galite vartoti vieną: po vieną šaukštą prieš pusryčius arba gardinti juo salotas.
- Riešutai
Riešutuose yra daug riebalų, kurie, nepaisant kalorijų kiekio, itin naudingi kraujagyslėms. Visų rūšių riešutuose yra fitosterolių – medžiagų, kurios neleidžia įsisavinti blogojo cholesterolio.
- Raudona žuvis
Raudonųjų žuvų veislėse gausu omega-3 riebalų rūgščių. Šios medžiagos itin naudingos stiprinant kraujagyslinį audinį – reguliariai vartojant raudoną žuvį sumažėja aterosklerozinių apnašų atsiradimo rizika. Be to, lašišos filė turi B1, B2 ir PP vitaminų ir skatina medžiagų apykaitą.
Per dieną suvalgę porciją virtos lašišos ar upėtakio aprūpinsite organizmą reikiamomis mineralinėmis medžiagomis ir amino rūgštimis. Norėdami gauti kuo daugiau naudos iš maisto, rinkitės gaminimo būdus, išsaugančius visas maistines medžiagas, pavyzdžiui, troškinkite ar kepkite folijoje. Rūkytos ar sūdytos jūros gėrybės tik pakenks.
- Česnakai
Česnakai yra puikus pektino, magnio ir flavonoidų šaltinis. Reguliarus šios daržovės vartojimas gerina kraujotaką, apsaugo organizmą nuo virusų ir bakterijų, taip pat česnakas pasižymi anticholesteroliniu poveikiu.
- Žalioji arbata
Aukščiausios kokybės žalioji arbata yra vienas geriausių antioksidantų šaltinių. Anot įvairių tyrimų, antioksidantas kachetinas mažina cholesterolio pasisavinimą žarnyne. Kavą pakeitę žaliąja arbata, galite sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.
Arbatoje esantys flavonoidai stiprina kapiliarus ir kraujagyslių sieneles, neutralizuoja laisvuosius radikalus.