Avokadas daugelio mėgstamas dėl malonaus skonio. Tačiau jis sėkmingai rado savo vietą ne tik gastronomijoje, bet ir kosmetikos srityje bei medicinoje. Kalbant apie mitybą, naudojamas tik avokado minkštimas, jame galite rasti daug mikroelementų ir vitaminų.
Beje, patartina vengti šio vaisiaus žievelės, mat joje yra nuodingos medžiagos persino. Jo taip pat yra šio augalo lapuose ir vaisiaus kauluose.
Persinas, patekęs į organizmą, gali sukelti virškinimo sutrikimus. Savo skonio savybėmis avokadas primena sviestą, jame taip pat yra žalumynų ir riešutų skonio natų.
Minkštimą galima valgyti be išankstinio terminio apdorojimo. Iš avokado dažnai gaminama tyrė, kuri dedama į padažus ir įvairias salotas.
Dėl maistinių medžiagų ir turtingos sudėties avokadai pateko į Gineso rekordų knygą. Šiame vaisiuje galite rasti vitamino K, B grupės vitaminų, vitaminų E, C.
Taip pat yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, įvairių mikroelementų – magnio, kalio, geležies, mangano, fosforo, cinko ir kt.
Avokadas yra dažnas daugelio kosmetikos gaminių komponentas, nes jame yra daug mikroelementų ir vitaminų.
Visų pirma, šis vaisius naudingiausias odos regeneracijos ir drėkinimo procesams. Šiems tikslams naudojamas avokadų aliejus. Iš šio vaisiaus taip pat yra išgaunamas vitaminas E. Vitaminas E apsaugo odą nuo daugelio neigiamų veiksnių (pavyzdžiui, ultravioletinių spindulių ir senėjimo procesų, kurių pagrindas yra oksidacinės reakcijos).
Nemaža dalis avokaduose esančių medžiagų – natūralios kosmetikos sudedamosios dalys.
Kalbant apie avokadų naudojimą medicininiais tikslais, gydytojai mano, kad jis naudingas sergant kraujagyslių ir širdies ligomis. Reguliariai vartojant šį vaisių, kraujyje sumažėja ne tik cholesterolio, bet ir trigliceridų kiekis. Padidėjus šių medžiagų kiekiui, padidėja širdies priepuolių ir insultų rizika.
Taip pat didelis trigliceridų kiekis kraujyje gali tapti vienu iš rizikos veiksnių vystytis šioms ligoms – diabetui, kepenų ligoms, pankreatitui, lėtiniam inkstų nepakankamumui ir kt.
Avokadai taip pat naudingi esant metaboliniam sindromui. Dėl didelio riebalų kiekio šiame vaisiuje greitai pasisotinama ir numalšinamas alkis.
Taigi, avokadas ne tik maistas, bet ir vaistas.