Ar žinojote, kad kaitinamas medus praranda naudingas savybes, tačiau netampa nuodu?
Istorija, kad kaitinamas medus yra nuodas, gimė taip pat, kaip ir kitos siaubo istorijos: iš konteksto ištraukta fraze.
Taigi, vieną kartą meduje buvo rasta oksimetilfurfurolo (OMP)
Manoma, kad tai POTENCIALUS kancerogenas, sukeliantis mutacijas žiurkėms. Žmonėms tai nėra įrodyta.
Dėl mutacijų pasireiškimo:
- sukūrė idealias sąlygas
- VISIŠKAI iš žiurkių atėmė antioksidantus
- VISIŠKAI naikino imuninę sistemą
- maitino tik OMP
Sutikite, esant tokioms sąlygoms, ir brokoliai taps kenksmingi.
OMP yra tarpinis cukraus irimo produktas kaitinant.
Tai reiškia, kad OMP yra beveik visuose maisto produktuose: saldžiuose, miltiniuose, pieno produktuose ir keptuose. Bet aklo atsitiktinumo dėka išskiriamas tik medus.
Juokingiausia, kad pašildytame meduje yra labai mažai OMP! Palyginkite skaičius:
- Tirpi kava – 91-3060 mg / kg
- Pupelių kava – 262–547 mg / kg
- Džiovintos slyvos – 237 mg / kg
- Uogienė – 4,5-160 mg / kg
- Razinos – 5 mg / kg
- Duona – 0,06-0,7 mg / kg
- Kaitintas medus – 0,34 mg / kg
Šiuos skaičius pateikė Norvegijos ir Čekijos mokslininkai, kuriuos mitas apie medaus kancerogeniškumą pasiekė anksčiau.
Norint, kad susidarytų OMP, reikia medų kaitinti aukštesnėje nei 55 ° C temperatūroje mažiausiai 12 valandų be sustojimo – kaip dažnai taip darote?
OMP kiekį meduje kontroliuoja tik turėdami vieną tikslą: atskirti aukštos kokybės medų nuo netikro medaus (jį kaip tik išduoda šildymas).
Net ir kavoje, beje, antioksidantų kiekis neutralizuoja galimą OMP poveikį.
IŠVADOS:
- Visuose kituose produktuose OMP yra daug daugiau. Atsisakymas naudoti medų kepiniuose dėl OMP yra tarsi prisidengimas gysločiu branduolinio karo metu
- Kancerogeniškumas neįrodytas
- Bet net jei mes tai pripažįstame (ir išbraukėme viską kas turi OMP: kavą, keptus produktus, miltus, saldžius ir pieno produktus) — mes, skirtingai nei laboratorinės žiurkės, turime imuninę sistemą ir antioksidantus.
Pašildytas medus praranda gydomąsias savybes, tačiau netampa nuodais! Nebijokite jo dėti į bandeles ir karštus gėrimus!