Arbata – gėrimas, be kurio neįsivaizduojame savo kasdienės mitybos. Yra daug arbatos rūšių, taip pat įvairių priedų prie arbatos. Kažkas mėgsta gerti arbatą su citrina, kiti – su mėtomis. Bet ar galima gerti arbatą su medumi? Manoma, kad pakaitintas medus gali tapti pavojingas organizmui. Ar tai tiesa, papasakosime toliau.
Ar galima gerti arbatą su medumi?
Ginčytis su tuo, kad medus yra labai vertingas produktas, neverta. Tai daug sveikiau nei cukrus, su kuriuo daugelis yra įpratę gerti arbatą. Meduje yra antioksidantų, vitaminų A, C, E, taip pat kalio, jodo, fosforo, geležies, kalcio ir magnio. Nieko keisto, kad mūsų protėviai medų naudojo ne tik dėl skonio, bet ir liaudies medicinoje.
Tačiau daugelis sako, kad medaus į karštą arbatą dėti draudžiama. Neva kaitinamas jis virsta nuodais. Iš kur toks mitas? Pirmuosius teiginius apie medaus kaitinimą galima rasti Indijos tradicinės medicinos žinyne – Ajurvedoje.
Joje nurodyta, kad maksimali medaus temperatūra neturi viršyti 42 laipsnių. Jei ši taisyklė bus pažeista, pavyzdžiui, medų ištirpinus karštame gėrime ar kepiniuose, produktas nebebus naudingas. Be to, jis pavirs nuodais. Senovės induistai taip manė jau daugelį metų, o daugelis šiuolaikinių žmonių vis dar laikosi šios nuomonės.
Šiuolaikiniai tyrimai
Mokslas plėtoja ir paneigia senovės postulatus. Šiuolaikiniai mokslininkai atliko tyrimą ir pakaitino medų iki 140 laipsnių. Visi gaminio komponentai išliko tokie patys, išskyrus vieną. Padidėjo medžiagos, vadinamos hidroksimetilfurfuroliu, kiekis. Ar tai tas pats kancerogenas, kurio bijojo indai?
Norėdami atsakyti į šį klausimą, mokslininkai atliko tyrimą su žiurkėmis. Bandytojai nerado jokių medžiagos kancerogeniškumo įrodymų. Vadinasi, pašildytas medus netampa nuodu ir žmogui.
Tai ar verta bijoti pašildyto medaus?
Chemijos mokslų kandidatas ir chemijos mokytojas Glebas Repichas savo tinklaraštyje kalba apie mitus, susijusius su karštu medumi. Pasirodo, hidroksimetilfurfurolis susidaro ne tik kaitinant medų. Jis randamas beveik bet kuriame maiste, kuris buvo termiškai apdorotas. Pavyzdžiui, uogienėse, kepiniuose, konservuotose sultyse. O šio sąrašo lyderiai – skrebučiai, džiovintos slyvos ir skrudinta kava.
Taigi, jei atsisakote medaus arbatoje dėl „kancerogenų“, pagal tą pačią logiką turite nustoti valgyti pyragus, duoną ir uogienę. „Hidroksimetilfurfurolas nuolat susidaro visuose cukraus turinčiuose produktuose. Štai kodėl hidroksimetilfurfurolio visada yra vaisių sultyse, vyne ir tame pačiame meduje.“, – pažymi Glebas Repichas.
Medaus arbatoje privalumai
Arbatą su medumi rekomenduojama gerti peršalus. Ji puikiai stiprina imuninę sistemą ir turi antiseptinį poveikį. Gėrimas su medumi susirgus apgaubia gerklę ir veikia nuskausminančiai.
Be gydomųjų savybių, medus taip pat turi jauninantį poveikį. Nenuostabu, kad jis naudojamas kaip kaukių pagrindas. Taip pat reguliariai naudojant medų oda tampa švelnesnė, o meduje esančios medžiagos sulėtina raukšlių atsiradimą. Medus taip pat yra natūralus energijos šaltinis. Todėl arbatą su medumi rekomenduojama gerti ryte, kad prasidėtų medžiagų apykaitos procesai ir prisotintumėte organizmą energija.
Kaip matote, arbatos su medumi bijoti neverta. Ji nedaro jokios žalos. Tačiau atminkite, kad medus yra gana kaloringas produktas. O jei bandote numesti svorio, geriau apriboti jo naudojimą!