Parduotuvių lentynose šiandien galima rasti įvairių vaisių, tarp jų ir egzotiškų, tačiau citrusiniai vaisiai praktiškai visose pasaulio šalyse yra vieni populiariausių. Ypatingas dėmesys yra skiriamas sultingiems ir kvapniems vaisiams, ypač apelsinams. Jų pardavimai ir vartojimas itin išauga šaltuoju metu laikotarpiu, kuomet žmonės susiduria su infekcijomis ir peršalimu. Ir ne veltui, nes apelsinai turi gausybę įvairių naudingų medžiagų, kurias išnagrinėsime šiame straipsnyje.
Apelsinų nauda
Viena neabejotina šio vaisiaus nauda yra didelis askorbo rūgšties kiekis. Būtent vitaminas C padeda efektyviai kovoti su peršalimu. Be to, apelsinų minkštime yra ir citrinos rūgšties, kuri skatina normalius medžiagų apykaitos procesus ir pašalina iš organizmo susikaupusias kenksmingas medžiagas.
Apelsinai normalizuoja ir virškinimo sistemą bei storosios žarnos darbą. Reguliarus apelsinų sulčių vartojimas sumažina širdies ir kraujagyslių sistemos bei sąnarių ligų tikimybę bei kraujagyslių užsikimšimo ir anemijos riziką.
Apelsinas yra mažai kaloringas produktas, tačiau jame yra daug skaidulų, o tai itin naudinga tiems, kurie nori numesti svorio.
Šiuose vaisiuose esančios medžiagos, tokios kaip pektinas, fitoncidai ir antioksidantai apsaugo nuo širdies priepuolių, insultų, kataraktos, krūtinės anginos ir taip pat pašalina blogąjį cholesterolį. Jos taip pat gali padėti organizmui sunaikinti patogenus, dėl ko apelsinus rekomenduojama valgyti gyjant žaizdoms, opoms ar pūliniams.
Apelsinuose esanti folio rūgštis lėtina senėjimo procesą, mažina depresiją. Labai svarbu šiuos vaisius valgyti nėščiosioms, kad vaisius tinkamai augtų ir vystytųsi.
Jei kenčiate nuo hipertenzijos, gydytojai rekomenduoja ryte išgerti stiklinę šviežiai spaudų apelsinų sulčių. Taip organizmas bus prisotintas energijos, padidės darbingumas ir pagerės nuotaika.
Apelsinai naudingi ir sergant lėtinėmis tulžies bei šlapimo pūslės ligomis. Jie stabdo dantenų kraujavimą, malšina troškulį, didina apetitą, mažina nuovargį, o dėl sudėtyje esančios salicilo rūgšties gali padėti sumažinti net ir karščiavimą.
Be to, visos šios naudingosios apelsinų savybės yra pritaikytos ne tik sveikatos srityje, bet ir kosmetologijoje. Šio vaisiaus pagrindu ruošiamos įvairios kaukės, kurios ypač veiksmingos sausai odai. Be to, apelsinai padeda stiprinti plaukus. Apelsinų žievelės tinktūra padeda kovoti ir su spuogais bei migrena. Šis produktas taip pat gerai valo riebią odą.
Apelsinų žala
Nors apelsinai ir yra naudingi sveikatai, tačiau svarbu žinoti ir tai, kaip jie gali pakenkti. Itin atsargiai šiuos vaisius turėtų valgyti tie, kurie turi problemų su virškinimo sistema, sergantys didelio rūgštingumo gastritu, skrandžio opalige, hepatitu, cholecistitu, kolitu ir turintys žarnyno sutrikimų.
Žinoma, net ir tie, kurie šiomis ligomis nesiskundžia, apelsinus turėtų valgyti saikingai, mat per didelis jų kiekis gali padidinti diabeto, alerginių reakcijų, bėrimų riziką. Taip pat padidinti svorį ir pažeisti dantų emalį.
Kiekvienas turėtų stebėti savo organizmo siunčiamus signalus. Jei matote, kad valgydami apelsinus ar kitus vaisius jaučiatės prastai, turėtume apriboti jų vartojimą ir toliau stebėti savo sveikatą, ir jei ji negerėja – nedelsiant kreiptis į medikus.