Turbūt kiekvienas, besidomintis sveika mityba, yra girdėjęs nuomonę, kad pomidoro nereikėtų derinti su agurku. Kai kurie žmonės tuo piktinasi. Kaip taip gali būti?! Juk šios dvi daržovės puikiai tinka salotoms ir sumuštiniams. Vis dėlto, kai kurie žmonės bet kokia kaina stengiasi nevalgyti šių ingredientų kartu. Taigi, kurie jų yra teisūs? Pasiaiškinkime, ar tikrai negalima derinti pomidoro su agurku.
Jei stengiatės maitintis sveikai, tikriausiai esate girdėję apie „draudžiamus“ derinius. Jogurtas ir vaisiai, pienas ir bananas, arbūzas ir melionas – tai tik keletas pavyzdžių. Vis dėlto, kone daugiausia diskusijų sukelia tai, ar pomidorų tikrai negalima derinti su agurkais.
Kodėl „draudžiama“ derinti pomidorus ir agurkus?
Pomidorai ir agurkai gana dažnai dedami į įvairias salotas. Taip pat šiomis daržovėmis neretai pagardinami sumuštiniai. Abi daržovės yra puikaus skonio ir labai sveikos. Taigi, kodėl manoma, kad šių daržovių negalima derinti tarpusavyje? Šios teorijos pagrindas yra tai, kad agurkuose yra askorbinazės – fermento, kuris skaido vitaminą C, esantį pomidoruose. Kitoje teorijoje teigiama, kad kiekvieną šių daržovių organizmas virškina skirtingu laiku, o tai gali sukelti pilvo pūtimą.
Ar galima derinti pomidorus ir agurkus?
Informacija apie askorbinazę, naikinančią vitaminą C, yra visiškai teisinga. Vis dėlto, yra vienas „bet“. Pomidorai nėra vienintelis vitamino C šaltinis. Maža to, tam tikruose maisto produktuose vitamino C yra ženkliai daugiau nei pomidoruose. 100 g pomidorų yra tik 23 mg vitamino C. 100 g saldžiųjų raudonųjų paprikų yra 144 mg vitamino C, o tokiame pat kiekyje petražolių – 177 mg. Be to, ne tik agurkuose esantis fermentas naikina vitaminą C. Jo kiekis mažėja ir veikiant aukštai temperatūrai, saulės šviesai, deguoniui ir sunkiesiems metalams. Apibendrinant galima teigti, kad pomidorų ir agurkų derinimas tarpusavyje neturės didelės įtakos per dieną suvartojamo vitamino C kiekiui. Be to, yra ir keletas gudrybių, kurios padės sumažinti askorbinazės poveikį (apie jas netrukus papasakosime). Taip pat netiesa, kad derinant pomidorus ir agurkus atsiranda pilvo pūtimas. Jei jums patinka šis daržovių duetas, galite drąsiai jį vartoti.
Ką daryti, kad sumažintumėte neigiamą agurkų poveikį pomidorams?
Askorbinazė pasireiškia tam tikromis sąlygomis. Jai tinkamiausia aplinka, kurios pH yra 5,6. Tuo tarpu natūralus daržovių pH svyruoja nuo 5 iki 6. Norėdami neutralizuoti agurkų fermentą, tiesiog parūgštinkite patiekalą. Tą galite padaryti įpylę acto arba citrinos sulčių. Jei gaminsite salotas, tą padaryti tikrai nebus sunku, nes jas dažnai gardiname padažu. Taip pat geriausia agurkų ir pomidorų salotas ruošti patiems. Reakcija, kuri sunaikina vitaminą C, neįvyksta akimirksniu. Jei nuo salotų paruošimo iki jų valgymo praeis vos kelios minutės, greičiausiai nieko neatsitiks.