Peršalus svarbu ne tik laikytis gydytojų rekomendacijų, ilsėtis, vartoti tinkamus vaistus, bet ir pasirūpinti subalansuota mityba. Daugelis maisto produktų gali žymiai pagreitinti gijimo procesą.
Kokie produktai turėtų būti įtraukti į mitybos racioną peršalus?
Avietės
Šaldytas uogas geriausia vartoti žiemą, nes jose yra daugiau vertingų maistinių medžiagų nei uogienėje ar vaisių gėrime.
Anot sveikatos specialistų, avietės pasižymi savybe stiprinti imuninę sistemą. Taip pat šios uogos padeda sumažinti temperatūrą ir padeda atsikratyti nemalonių peršalimo simptomų.
Imbieras
Šis maisto produktas taip pat aktyviai stiprina imuninę sistemą ir padeda sustabdyti kenksmingų mikroorganizmų veiklą.
Peršalus galite neriboti arbatos su imbieru kiekį.
Natūralus jogurtas
Šis maisto produktas turi gydomąjį poveikį žarnyno mikroflorai, todėl padeda daug greičiau įveikti peršalimą.
Į jogurtą galima įdėti natūralaus medaus, kuris taip pat naudingas sergant peršalimo ligomis.
Geriamasis vanduo
Yra žinoma, kad vanduo gali greitai ir efektyviai išvalyti organizmą, todėl peršalimo metu stenkitės gerti daugiau vandens. Skystis padės susidoroti su kosuliu ir apskritai pagerins fizinę būklę.
Specialistai primena, kad vanduo turi būti kambario temperatūros.
Sultinys
Sergant peršalimu naudingas ne tik garsusis vištienos, bet ir daržovių sultinys. Šis patiekalas ypač vertinamas, jei ligonis dėl ligos neturi apetito.
Svogūnai ir česnakai
Abu produktai padeda pagerinti fizinę būklę. Manoma, kad česnako ir svogūnų įtraukimas į racioną padeda sustiprinti nusilpusią imuninę sistemą.
Žolelių arbata
Daugelis vaistinių augalų yra neįtikėtinai veiksmingi kovojant su peršalimu. Pavyzdžiui, ramunėlės padeda sumažinti gerklės skausmą ir atsikratyti skreplių. Čiobreliai ir šalavijai yra galingi kosulį slopinantys vaistai.
Ežiuolė padeda atkurti imuninę sistemą. Liepų žiedai ir uogų lapai – aviečių braškių, mėlynių, serbentų– labai palengvina peršalimo simptomus.