Home Sveikata 5 produktai, kurie naikina kasą. Venkite jų!

5 produktai, kurie naikina kasą. Venkite jų!

0
5 produktai, kurie naikina kasą. Venkite jų!

Kasa yra virškinimo sistemos organas, kurio svarbumo dažnai pakankamai neįvertiname. Žinome, kaip organizmui svarbu skrandžio sveikata, tinkamas žarnyno veikimas ir normali kepenų būklė.

O kaip su kasa? Apie jos egzistavimą dažnai susimąstome tik gydytojo kabinete, kai diagnozuojamos ligos.

Kasos ligos priverčia visam laikui atsisakyti įprastos mitybos. Su kasos pažeidimais vystosi pankreatitas ir diabetas.

Pankreatitas pasireiškia kasos liaukos audinių uždegimu ir sutrikusia virškinimo fermentų gamyba, todėl baltymų įsisavinimas ir riebaus maisto produktų virškinimas tampa beveik neįmanomi.

Cukrinis diabetas yra būklė, kai organizmas nepagamina pakankamai hormono insulino, o tai sutrikdo medžiagų apykaitos procesus ir išbalansuoja gliukozės kiekio kraujyje stabilizavimą.

Gydytojai mano, kad kasa yra virškinimo sistemos pagrindas, todėl reikia ją atidžiai prižiūrėti. Neverskite kūno kentėti, vartodami produktus, kurių jis visiškai netoleruoja.

Arba sumažinkite jų vartojimą iki minimumo, kad prailgintumėte normalų gyvenimą ne tik organams, bet ir sau.

Kenksmingų produktų sąrašas

1. Alkoholiniai gėrimai

Manoma, kad nuo alkoholio pirmiausi nukenčia kepenys, bet ne. Kepenys gamina fermentus, kurie neutralizuoja alkoholį, tačiau kasoje tokių fermentų nėra.

Jos audiniai nežino, kaip susidoroti su toksišku alkoholinių gėrimų poveikiu, kuris sukelia uždegimą. Vieno vakarėlio su daug gėrimų ir riebių užkandžių pakanka ūminiam kasos uždegimui sukelti.

2. Saldūs limonadai

Kai geriate cukraus prisotintus gazuotus gėrimus, kasa nedelsiant susiduria su dviem neigiamais veiksniais. Pirma, dideliu cukraus kiekiu, dažnai sintetiniu, kuris yra ypač sunkiai suskaidomas.

Pvz., litre kokakolos yra beveik 120 gramų cukraus, t.y. šaukštas kiekvienam 100 ml. Šis neįtikėtinas cukraus kiekis sukelia momentinį gliukozės padidėjimą kraujyje ir jį reikia greitai neutralizuoti.

Kasa pradeda intensyviai gaminti insuliną. Šiuo režimu ji negali dirbti dažnai ir ilgą laiką, nes išsekins kūną. Liauka bando „gintis“: jos ląstelės tampa mažiau jautrios gliukozei, dėl to insulinas gaminamas nepakankamais kiekiais.

Rezultatas – insulino trūkumas cukraus skaidymui, padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje ir diabetas.

Antrasis, kasą sudirginantis veiksnys yra burbuliukai. Jie yra kenksmingi ne tik kasai, bet ir visai virškinimo sistemai. Anglies dioksidas dirgina skrandžio gleivinę, žarnyną, sukelia pilvo pūtimą ir nevirškinimą.

3. Riebūs maisto produktai

Kasa yra atsakinga už virškinimo fermentų gamybą, o riebaus maisto produktų suskaidymui jų reikia ypač daug. Sotūs gyvuliniai riebalai ir trans-riebalai yra labai sunkūs.

Kūnas gamina daugiau kasos sulčių nei paprastai. Reguliarus darbas tokiu intensyviu režimu kasą išsekina.

Sotūs sultiniai, riebi mėsa, grietinė, margarinas, greito maisto ir konditerijos gaminiai, taip pat riebalai iš maisto, kepto dideliame kiekyje aliejaus, kenkia organizmui.

Ir taip pat ledai. Šaltas produktas sustabdo virškinimo procesus ir gali sukelti kasos kanalų spazmą. Riebalai ir šaltis šiam jautriam organui yra mirtinas mišinys.

4. Aštrūs padažai

Kasa turi ypatingą ryšį su aštriu maistu. Viena vertus, toks maistas skatina organo darbą, sukelia intensyvią kasos sulčių gamybą, kuri nėra blogai, jei kasa funkcionuoja normaliai.

Bet kai jos būklė suprastėja, liaukoje išsivysto uždegiminis procesas ir aštrus maistas tik apsunkina padėtį. Kai sergama pankreatitu, mityba turėtų būti atsargi ir nestimuliuoti kūno.

Kasos uždegimas neleidžia vartoti aštraus, kartaus maisto: garstyčių, kečupo, patiekalų su daugybe prieskonių. Draudžiamos ir kai kurios daržovės, kuriose yra garstyčių eterinių aliejų: ridikėliai, krienai, ridikai.

5. Sintetiniai maisto priedai

Turime omeny konservantus, stabilizatorius, dažiklius, skonio stipriklius ir kitus maisto priedus, kurie naudojami gaminant produktus ir paruoštus patiekalus iš pramoninės gamybos.

Jie apskritai nepatinka visiems virškinimo sistemos organams. Tačiau dauguma jų turi savo apsaugos būdus: skrandis – skrandžio sultis, kepenys – fermentus, neutralizuojančius toksinus.

O kasa nežino, kaip gintis nuo sintetinių komponentų. Jie ją sunaikina palaipsniui, bet užtikrintai.

Šaltinis

Griežtai draudžiama Zinoti.lt portale skelbiamą informaciją naudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur. Draudžiama platinti Zinoti.lt bet kokio pavidalo medžiagą be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Zinoti.lt šaltinį. Ši informacija yra Zinoti.lt nuosavybė. Ją galima platinti tik susitarus su portalo redakcija. Norint gauti sutikimą, reikia kreiptis el. paštu [email protected].