Mūsų kūnas yra vientisa ir gerai suderinta sistema, kuri veiks daugelį metų, bet su viena sąlyga: visi jos varžtai turi būti gerai sutepti ir pritvirtinti. Savotiškas „tepalas“ organizmui yra vitaminai, atsakingi už kiekvienos organizmo funkcijos reguliavimą: kraujo tiekimą, kvėpavimą, regeneraciją ir kt.
Yra vitaminų, kurie labiau reikalingi vyrams ir moterims. Šįkart susipažinkite su tais, be kurių neišsivers jokia moteris.
Vitaminas A (morkos, melionai)
Vitaminas A yra atsakingas už imuninės sistemos būklę, gerina regėjimą ir žymiai sumažina širdies bei kraujagyslių ligų riziką.
Vitaminas B (viso grūdo duona, ankštinės daržovės)
Į vadinamąją B grupę įeina 8 skirtingi vitaminai. Jie gerina medžiagų apykaitos procesus, palaiko raumenų tonusą ir aštrina smegenis. Jaunoms moterims nepaprastai svarbu gauti pakankamai vitamino B9 – folio rūgšties. Ji skatina raudonųjų kraujo kūnelių (eritrocitų) gamybą ir netgi apsaugo nuo vėžio!
Vitaminas C (citrusiniai vaisiai, raudonieji pipirai, brokoliai)
Vitaminas C ne tik stiprina mūsų imunitetą, bet ir kovoja su širdies bei kraujagyslių ligomis, yra svarbus būsimoms mamoms ir apsaugo nuo daugelio akių ligų. Jis netgi veikia prieš raukšles!
Vitaminas D (saulės šviesa, lašiša, pienas, apelsinų sultys)
Pakankamas šio vitamino kiekis apsaugo nuo krūties ir kiaušidžių vėžio bei diabeto. Vitaminas D teigiamai veikia plaukų, odos, dantų ir nagų sveikatą.
Vitaminas E (lazdyno riešutai, žemės riešutų sviestas, saulėgrąžų ir sojų pupelių aliejus)
Šis vitaminas neleidžia mums pasenti! Jis veikia kaip antioksidantas, kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie naikina baltymus ir sukelia senėjimą, nutukimą ir sumažėjusį lytinį potraukį.
Vitaminas K (žiediniai kopūstai, jautiena, kiviai, brokoliai, avokadai)
Tam tikros mūsų žarnyno bakterijos pagamina iki 75 % vitamino K, kuris būtinas kraujo krešėjimui. Bet jis taip pat turi būti gaunamas iš maisto. Jis padeda palaikyti sveiką virškinamąjį traktą ir išvengti tokios nemalonios problemos kaip disbiozė.
Kalcis (pienas, jogurtas, sūris)
Kaulų tankumas pradeda mažėti nuo 20 metų, todėl svarbu kasdien padidinti suvartojamo kalcio kiekį. Beje, kiaušinių lukštų milteliai taip pat yra geras pasirinkimas. Jie padeda atstatyti kaulus po lūžių. Tačiau kalcis geriausiai įsisavinamas kartu su vitaminu D ir fosforu! Jis yra atsakingas ne tik už kaulus, bet ir už dantis bei nervų sistemą.
Geležis (kepenėlės, vėžiagyviai, avinžirniai, moliūgų sėklos, soja)
Geležies trūkumas sukelia anemiją. Moterims geležis taip pat svarbi dėl menstruacinio ciklo. Jei jos pakanka, mėnesinės praeina be skausmo ir įprastais intervalais.
Biotinas (kiaušinių tryniai, riešutai, grybai, žiediniai kopūstai)
Dėl biotino plaukai ir nagai auga stiprūs bei sveiki. Jis taip pat atsakingas už regėjimo, odos, kepenų ir nervų sistemos būklę.
Folio rūgštis (špinatai, citrusiniai vaisiai, braškės, lęšiai, kepenėlės)
Pagrindinė šio vitamino nauda yra moterų reprodukcinės sveikatos palaikymas. Moteris folio rūgšties turėtų vartoti jau ruošdamasi nėštumui. Jei organizme jos yra pakankamai, kūdikis vystysis gerai.
Ar gaunate pakankamai vitaminų ir mineralų?
Čia yra pavyzdinis valgiaraštis, kuriame atsižvelgiama į visas būtinas normas:
Pusryčiai: kiaušinienė su šparagais ir pipirais; sauja braškių; kava su pienu ir stiklinė apelsinų sulčių.
Pietūs: salotos su kopūstais, tarkuotu sūriu ir saulėgrąžomis.
Užkandis: morkos ir sauja riešutų.
Vakarienė: lašiša su lęšiais ir žolelėmis; desertui – varškė su melionu ar kitais vaisiais.
Idealiu atveju nepakenks kreiptis į dietologą, kad jis padėtų sudaryti valgiaraštį, kuriame būtų atsižvelgta į jūsų finansines galimybes, gyvenamosios vietos geografiją ir sveikatos ypatybes. Tada grožis, jaunystė ir ilgaamžiškumas bus ištikimi jūsų gyvenimo palydovai.