Vienas iš veiksnių, žymiai padidinančių širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo riziką, yra didelis cholesterolio kiekis. Paprasčiausias būdas kontroliuoti jo kiekį kraujyje – stebėti savo mitybą ir vartoti daugiau maisto produktų, kurie mažina „blogojo“ cholesterolio lygį.
Pateikiame sveikiausių maisto produktų, kuriuos turėtumėte valgyti kiekvieną dieną, sąrašą.
Alyvuogės ir alyvuogių aliejus
Žemiausias širdies ir kraujagyslių sistemos ligų lygis yra tuose pasaulio regionuose, kur alyvuogės ir alyvuogių aliejus yra nepakeičiama dienos raciono dalis. Tyrimai patvirtina, kad dvi valandas po alyvuogių aliejaus vartojimo cholesterolio kiekis kraujyje yra normalus – todėl alyvuogės ir iš jų gaminamas aliejus turėtų būti vartoji dažnai.
Avokadas
Avokadas labai sveikas ir turi daug sveikų nesočiųjų riebalų, taip pat omega-3 rūgšties, kuri yra gyvybiškai svarbi mūsų kraujagyslių sveikatai. Be to, avokadai padeda sureguliuoti „blogojo“ ir gerojo cholesterolio pusiausvyrą ir taip apsaugo mūsų širdį.
Lašiša
Patartina valgyti bent dvi porcijas riebios žuvies per dieną – tai palaiko smegenų, kraujagyslių ir širdies sveikatą. Riebiose žuvyse gausu mononesočiųjų riebalų, kurie reguliuoja cholesterolį, taip pat omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, kurios mažina „blogojo“ cholesterolio lygį.
Svogūnai
Specialus antioksidantas flavonoidas, kurio gausu svogūnuose, padeda išvengti cholesterolio kaupimosi arterijose. Beje, porai ir česnakai turi tas pačias naudingas savybes – todėl valgykite šių daržovių dažniau!
Avižiniai dribsniai
Kuo daugiau skaidulų jūsų racione, tuo mažesnis blogojo cholesterolio kiekis jūsų kraujyje. Avižos yra vienas iš sveikų maistinių skaidulų šaltinių, kurių dažniausiai trūksta. Valgykite pusryčiams košę.
Pupelės
Kitas tauriųjų skaidulų šaltinis yra ankštinės daržovės, ypač pupelės. Kaip patvirtina Kanados medicinos asociacijos žurnale paskelbto tyrimo rezultatai, viena pupelių porcija per dieną šešis mėnesius padeda sumažinti cholesterolio kiekį 5%.
Ciberžolė
Ciberžolė tikroji „Prieskonių karalienė“, dėl kurios mūsų maistas tampa ne tik skanesnis, bet ir sveikesnis. Ciberžolė pasižymi galingu priešuždegiminiu poveikiu, taip pat padeda sumažinti cholesterolio kiekį net tiems, kurie kenčia nuo koronarinės širdies ligos.
Sojų pupelės
Sojų pagrindu pagamintame maiste, tokiame kaip tofu ar sojos piene, yra fitosterolių – junginių, kurie struktūriškai panašūs į jūsų kepenų gaminamą cholesterolį. Kuo dažniau mes vartojame šiuos produktus, tuo mažesnis cholesterolio lygis mūsų organizme.
Migdolai
Šie skanūs riešutai yra ne tik sveikų augalinių baltymų, skaidulų ir nesočiųjų riebalų šaltinis, bet ir tikras cholesterolio priešas. Kasdienis migdolų vartojimas šešias savaites padeda padidinti sveiko cholesterolio kiekį kraujyje ir apsaugo jūsų kraujagysles.
Juodasis šokoladas
Skanus, saldus ir labai sveikas – tamsus šokoladas yra ne tik desertas, bet ir labai sveikas produktas. Flavonoidai, specialūs antioksidantai, kurių gausu kakavos pupelėse, padeda sumažinti pavojingo cholesterolio kiekį kraujyje ir sumažina latentinius uždegiminius procesus organizme. Svarbiausia – rinkitės šokoladą, kuriame gausu kakavos.