Vieni silkę gali valgyti su viskuo ir visur, o kiti, atrodo, vis neatranda to auksinio recepto, kuris leistų silkę įtraukti į kassavaitinį meniu. Mes jums siūlome net ne vieną, o 5 receptus, kuriuose silkė – nepakeičiamas ingredientas. Išbandykite ir atraskite savo patiekalą, o gal ir visus 5?
Patikėkite, išbandžius kelio atgal nebus ir tapsite ištikimiausiu silkės pirkėju.
Ką pagaminti iš silkės?
Vokiškos salotos
Ingredientai:
- 0,5 šaukštelio cukraus
- 1 valgomasis šaukštas prancūziškų garstyčių
- 2 šaukštai augalinio aliejus
- 700 g bulvių
- 3 marinuoti agurkai
- 50 g raudonojo svogūno
- 250 g baltųjų pupelių
- 500 g silkės
- 10 g krapų
Gaminimo eiga:
1.Norėdami pagaminti padažą, sumaišykite cukrų, garstyčias ir augalinį aliejų.
2.Išvirkite bulves su lupena, supjaustykite mažais gabalėliais ir sudėkite į padažą.
3.Supjaustykite marinuotus agurkus ir svogūnus pusžiedžiais ir sudėkite juos į bulves kartu su pupelėmis (konservuotomis ar virtomis).
4.Silkę supjaustykite gabaliukais, susmulkinkite krapus. Sumaišykite visus ingredientus.
Foršmakas
Ingredientai:
- 500 g silkės filė
- 1 kiaušinis
- 1 svogūnas
- 50 g sviesto
- 1 žalias obuolys
- 2 šaukštų augalinio aliejus
- 1 valgomasis šaukštas acto (9 %)
- 0,5 šaukštelio pipirų
- 1 šaukštelis cukraus
Gaminimo eiga:
1.Silkės filė supjaustykite mažais kubeliais.
2.Sutarkuokite virtą kiaušinį, svogūną ir nuluptą obuolį.
3.Įpilkite acto, pipirų, cukraus, aliejaus ir sviesto, išmaišykite.
Estiškos salotos „Rosolier“
Ingredientai:
- 700 g bulvių
- 600 g burokėlių
- 400 g silkės
- 150 g marinuotų agurkų
- 1 obuolys
- 50 g raudonojo svogūno
- 120 g majonezo
- 120 ml grietinės
- 1 valgomasis šaukštas garstyčių
- 0,5 šaukštelio druskos
- 3 kiaušiniai
- 5 g petražolių
- 1 valgomasis šaukštas krienų
Gaminimo eiga:
1.Burokėlius ir bulves išvirkite ir supjaustykite mažais kubeliais.
2.Marinuotus agurkus, svogūnus, nuluptus obuolius ir silkės filė supjaustykite tokio paties dydžio gabalėliais.
3.Sumaišykite grietinę, majonezą, garstyčias, krienus ir druską. Pagardinkite salotas, išmaišykite ir laikykite šaldytuve 30 minučių.
4.Supjaustykite virtus kiaušinius griežinėliais ir smulkiai supjaustykite petražoles. Papuoškite salotas šiais ingredientais.
Prancūziškos salotos
Ingredientai:
- 50 g raudonojo svogūno
- 10 g kalendros
- 1 šaukštelis citrinos sulčių
- 2 šaukštai alyvuogių aliejus
- 1 valgomasis šaukštas dižono garstyčių
- 500 g bulvių
- 200 g silkės
Gaminimo eiga:
1.Smulkiai supjaustykite svogūną ir kalendrą, įpilkite citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus ir garstyčių.
2.Supjaustykite su lupena virtas bulves smulkiais gabalėliais, o silkę – juostelėmis.
3.Visus ingredientus gerai išmaišykite ir patiekite.
Silkė skandinaviškai
Ingredientai:
- 400 ml sauso raudono vyno
- 0,5 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelis cukraus
- 1 lauro lapas
- 3 vnt. gvazdikėlių
- 4 kvapieji pipirai (nemalti)
- 1 valgomasis šaukštas obuolių acto
- 100 g svogūnų
- 500 g silkės
Gaminimo eiga:
1.Kaitinkite vyną ant silpnos ugnies apie 4 minutes. Įpilkite druskos, cukraus, lauro lapų, gvazdikėlių, kvapiųjų pipirų ir obuolių acto. Virkite dar 4 minutes.
2.Suberkite žiedais supjaustytus svogūnus ir atvėsinkite sultinį.
3.Silkių filė sudėkite į maisto dėžutę ar dubenį ir užpilkite vyno mišiniu. Laikykite šaldytuve mažiausiai 10 valandų.
4.Taip marinuotą silkę supjaustykite porcijomis ir patiekite.
Geriausias laikas pradėti ruošti silkės patiekalus – rudenį ir žiemą. Juk Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgštys padeda stiprinti imuninę sistemą. Silkėse jų yra tiek pat, kaip upėtakiuose ar lašišose. Be to, žuvyje yra daug vitaminų, kurių mums labai reikia šaltuoju metų laiku.