Kiekvienais metais iškepu daugybę klasikinių vokiškų štolenų, kuriuos dovanoju draugams ir šeimos nariams. Nors anksčiau maniau, kad juos kepti yra labai sudėtinga, tačiau labai greitai supratau, kaip smarkiai klydau.
Šiuo receptu su manimi pasidalijo kolega, o dabar juo norėčiau pasidalinti ir su jumis.
Jums reikės:
Tešlai:
- 550 g miltų
- 2 kiaušinių
- 15 g kepimo miltelių
- 200 g cukraus
- 10 g vanilinio cukraus
- 4 valg. š. migdolų miltų
- 300 g varškės
- 250 g sviesto
- 0,5 citrinos
- 1 apelsino žievelės
- 0,5 arb. š. ciberžolės
- 1 arb. š. cinamono
- 0,5 arb. š. kalendros
- 0,5 arb. š. gvazdikėlių
- 0,5 arb. š. muskato riešuto
- 0,5 arb. š. kardamono
- Žiupsnelio druskos
Įdarui:
- 500 g džiovintų vaisių ir uogų (razinų, spanguolių, vyšnių)
- 150 g riešutų
- 300 ml citrinų likerio
- Vieno apelsino sulčių
Kaip gaminti?
Bent dieną prieš kepimą džiovintus vaisius valandą pamirkykite citrinų likeryje ir apelsinų sultyse. Supilkite šį mišinį į stiklainį ir uždenkite dangteliu. Palikite parą pastovėti.
Sutrinkite varškę (ji turi būti tirštos grietinės konsistencijos). Jei nepavyksta išgauti tokios konsistencijos, įpilkite šiek tiek grietinės.
Į tešlą įdėkite prieskonių (galite naudoti ir kitus prieskonius nei nurodyta recepte). Puikiai tinka imbieriniams sausainiams skirtas prieskonių mišinys (dėkite 2-3 valg. š. šio mišinio).
Kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
Į tešlą įmuškite kiaušinius, plakite maždaug minutę. Suberkite migdolų miltus, kvietinius miltus ir kepimo miltelius. Viską gerai išmaišykite.
Ant miltais pabarstyto stalo į tešlą įdėkite džiovintų vaisių ir smulkintų riešutų. Galite pabarstyti šiek tiek miltų.
Padalinkite tešlą į 2 arba 3 dalis. Kiekvienoje dalyje padarykite po duobutę ir susukite į ritinį. Jei išorėje lieka džiovintų vaisių ar riešutų, juos nuimkite, nes kepant gali prisvilti.
Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 60 minučių. Iškeptus štolenus galite padengti lydytu sviestu ir pabarstyti smulkiu cukrumi bei cukraus pudra.
Šaldytuve šie štolenai gali būti laikomi 2-3 savaites.
Linkime gero skonio!