Velykų boba yra neatsiejama Velykų stalo puošmena. Velykų boba yra pagrindinis šios nuostabios dienos simbolis, todėl ją ruošti atsargiai ir kruopščiai.
Renkantis receptą, pagal kurį šeimininkė keps Velykų bobą, ypač svarbu ruošiantis Kristaus Prisikėlimo šventei. Jei pasirinksite atsitiktinai, nesitikėkite gero rezultato – tokie velykiniai pyragai vargu ar patiks jūsų artimiesiems.
Pyragui jums reikės:
- 1 pakelio sausų mielių
- 250 ml pieno
- 100 g sviesto
- 50 g cukraus
- 200 g ryžių miltų
- 200 g kvietinių miltų
- 0,5 šaukštelio druskos
- 70 g uogienės
- 100 g skrudintų riešutų
- 1 kiaušinis
- 10 g vanilino
Glaistui reikės
- 50 g cukraus pudros
- 1 kiaušinis
- 1/4 šaukštelio druskos
- 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
- 1 valgomasis šaukštas kakavos miltelių
Cukraus masei reikės:
- 100 g cukraus pudros
- 100 g pieno miltelių
- 80 g kondensuoto pieno
- 2 šaukštai bulvių krakmolo
- maistinių dažų
Gaminimas:
Į gilų dubenį supilkite šiltą pieną, įberkite druskos, cukraus ir 70 g išlydyto sviesto. Supylę mieles, viską gerai išmaišykite ir suberkite 100 g ryžių miltų. Dubenį uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 30 minučių.
Į tešlą įpilkite vanilės, suberkite visus miltus ir išmaišykite. Minkykite, kol tešla nustos lipti prie rankų. Kai tai įvyks, suvyniokite tešlą į rutulį, sudėkite į dubenį ir padėkite į šiltą vietą 1 valandai.
Po valandos tešlą padalinkite į 10 dalių ir kiekvieną susukite į rutulį. Rutulius atskirai iškočiokite pagal formą, kurioje bus kepamas Velykų pyragas, dugną.
Pirmąjį sluoksnį ištepkite likusiu minkštu sviestu, pabarstykite smulkintais riešutais ir dėkite į formos dugną. Antrąją sutepkite uogiene ir uždėkite ant pirmosios. Toliau keiskite įdarus, o viršutinę dalį tiesiog ištepkite aliejumi.
Indą uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 20 minučių, tada galite pašauti pyragą kepti orkaitėje. Kepkite 35 minutes 180 laipsnių temperatūroje.
Papuošti velykinės bobos neįmanoma be glazūros. Norėdami ją paruošti, gerai išplakite baltymus su druska, įmaišykite į mišinį cukraus pudrą su kakava ir vėl plakite. Pabaigoje įpilkite citrinos sulčių. Apipilkite glaistu pyragą.
Norėdami cukraus masės, sumaišykite cukraus pudrą su pieno milteliais ir kondensuotu pienu, minkykite 10-20 minučių, padalinkite į keletą dalių ir kiekvieną sumaišykite su norimos spalvos maistiniais dažais. Iškočiokite masę ant lentelės, apibarstytos krakmolu, ir jūs galite pradėti gaminti dekoracijas. Palikite jas šiek tiek sustingti ir papuoškite pyragą.
Jūsų Velykų boba paruošta. Galite mėgautis savo ir šeimos švente.