Visai netrukus visi švęs vieną didžiausių krikščioniškų švenčių – Velykas. Atsakingiausios namų šeimininkės visada stengiasi, kad tradicinis velykinis pyragas su spanguolėmis papuoštų stalą. Nėra nieko skaniau, nei naminis kepinys.
Jei pavargote nuo įprastų receptų ar norite tiesiog nustebinti savo namus ir svečius kažkuo nauju, pabandykite iškepti tokį velykinį pyragą.
Jums reikės:
- Kvietiniai miltai 330 g
- Mielės 2 šaukšteliai
- Pienas 40 ml
- Cukrus 135 g
- Varškė 200 g
- Sviestas 50 g
- Kiaušinis 1 vnt
- Kiaušinio tryniai 2 vnt
- Džiovintos spanguolės 100 g
- Migdolų drožlės 50 g
- Vanilinas 1 šaukštelis
- Druska 0,5 šaukštelio
- Alyvuogių aliejus
- Cukraus pudra
Paruošimas:
Pirmiausia reikia paruošti tešlą. Norėdami tai padaryti, įpilkite mielių ir 5 g cukraus į šiltą pieną, tada išsijokite 30 g miltų ir maišykite iki vientisos masės. Uždenkite lipnia plėvele ar rankšluosčiu ir padėkite tešlą 40 minučių į šiltą vietą. Tešlos tūris turėtų padidėti 2 kartus.
Varškę sutrinkite atskirai, į ją supilkite tešlą, kiaušinius, trynius, cukrų, vanilę ir druską, plakite iki vientisos masės. Lėtai pridedant likusius miltus minkykite lipnią tešlą.
Sutepkite indo sienas alyvuogių aliejumi ir ten sudėkite tešlą. Uždenkite indą rankšluosčiu, iš anksto įmirkytu karštame vandenyje, ir padėkite į šiltą vietą maždaug 1,5 valandos.
Sutepkite rankas aliejumi, kad būtų lengviau dirbti. Padalykite tešlą į tris dalis: dvi didesnes ir vieną mažą. Uždenkite tešlą folija ir palikite kiekvieną dalį 10 minučių.
Pabarstykite miltus ant darbinio paviršiaus, sudėkite ant jo vieną tešlos gabaliuką ir iškočiokite į ploną stačiakampį sluoksnį. Jį sutepkite aliejumi, pabarstykite spanguolėmis ir migdolais. Tešlą suvyniokite į ritinį, uždenkite folija ir tą patį padarykite su likusia tešla.
Padėkite ritinį ant darbinio paviršiaus, supjaustykite išilgai, palikdami keletą centimetrų neįpjauta. Spiralizuokite pusę link pagrindo, o paskui antrą, padėdami ant pirmojo viršaus. Tą patį padarykite su likusiais ritiniais.
Velykinį pyragą perkelkite į formą ir palikite šiltoje vietoje dar valandą. Tada kepkite 10 minučių 190 ° C temperatūroje, tada sumažinkite temperatūrą iki 180 ° C ir kepkite apie 30 minučių. Kai pyragas su spanguolėmis iškeps iš šiek tiek atvės pabarstykite jį cukraus pudra.