Velykinių skanėstų kepimas man yra naujas ir įdomus užsiėmimas. Į jį įsitraukiau visai neseniai, kai mano dukrai buvo šiek tiek daugiau nei metai. Per tą laiką iškepiau neįtikėtinai skanių Velykų bobų, Velykinių keksiukų ir klasikinių pyragų. Velykų plikyta boba yra delikataus skonio. Artėjant Velykų šventei norėčiau pasidalinti išbandytu šio puikaus laikotarpio pyrago receptu.
Plikytos tešlos bobos pasižymi ypač drėgnu ir puriu minkštimu. Po varškės skanėstų jos yra mano mėgstamiausios. Būtinai išbandykite šį receptą, esu tikra, kad jis patiks ir jums!
Sudedamosios dalys:
- Kvietiniai miltai 700 g
- Pienas 350 ml
- Cukrus 330 g
- Vanilinis cukrus 10 g
- Kiaušinių tryniai 6 vnt.
- Sviestas 175 g
- Mielės 36g
- Citrinos žievelė 2 valgomieji šaukštai
- Razinos 100 g
- Konjakas 20 ml
- Kardamonas 1 valgomasis šaukštas
- Druska 0,25 šaukštelio
- Šafranas pagal skonį
- Graikiniai riešutai 100g
Paruošimas:
Pamirkykite razinas alkoholyje.
Paruoškite pabarstukus. Riešutus paskrudinkite orkaitėje, tada susmulkinkite elektriniu maišytuvu. Įdėkite 50 g atšaldyto sviesto, 100 g miltų ir 100 g cukraus, ir dar kartą sumaišykite. Suvyniokite masę į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldiklį.
Paruoškite miltų mišinį. Į didelį dubenį suberkite 100 g miltų, įberkite 100 g cukraus ir žiupsnelį druskos. Gerai išmaišykite plaktuvu.
Užvirkite 250 ml pieno. Kai užvirs, iškart išjunkite ugnį ir sudėkite paruoštą miltų mišinį. Maišykite vieliniu rankiniu plakikliu arba mikseriu nedideliu greičiu iki vientisos masės. Leiskite mišiniui atvėsti iki kambario temperatūros.
Likusį pieną lengvai pašildykite, tada įpilkite 2 šaukštelius cukraus ir įdėkite šviežių mielių. Maišykite, kol susidarys vientisas mišinys. Leiskite mišiniui 15 minučių pabūti šiltoje vietoje.
Vandens vonelėje ištirpinkite 125 g sviesto ir atvėsinkite.
Tuo tarpu kiaušinių trynius išplakite su likusiu cukrumi, kol taps šviesūs ir tiršti.
Supilkite mielių mišinį į atvėsusį miltų mišinį ir išminkykite iki vientisos masės.
Sudėkite ištirpintą atvėsusį sviestą ir vėl gerai išmaišykite. Tada sudėkite plaktus kiaušinių trynius ir gerai išmaišykite. Persijokite likusius 500 g miltų.
Pradėkite minkyti tešlą. Išminkius, uždenkite tešlą maistine plėvele ir palikite šiltoje vietoje maždaug 1 valandai.
Citrinos žievelę sutarkuokite smulkia tarka.
Išmirkusias razinas sudėkite ant popierinių rankšluosčių, kad išdžiūtų. Tada apvoliokite jas miltuose.
Kai tešla pakils iki viršutinio dubens krašto, suberkite razinas, kardamoną, vanilinį cukrų ir citrinos žievelę. Dar kartą gerai išminkykite tešlą, uždenkite dubenį ir 1 valandai padėkite į šiltą vietą.
Praėjus šiam laikui tešlą dar kartą išminkykite. Paruoštą tešlą sudėkite į riebalais išteptas formeles, užpildydami jų maždaug trečdalį. Leiskite pakilti. Prieš kepdami pabarstykite prieš tai pasiruoštais pabarstukais.
Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45-60 minučių.
Kadangi šį pyragą pabarsčiau gardžiais trupiniais, nemanau, kad jam reikia kokių nors kitų papuošimų. Kai nenaudoju šių trupinių, mėgstu šiuos pyragus papuošti smulkintais riešutais ir džiovintais vaisiais. Tai ne tik gražu, bet ir sveika!
Linkime gero skonio!