Tiesiog labai skanus pyragas pagal šį receptą!
Sudedamosios dalys:
Tešlai:
- Sviestas (minkštas) – 125 g
- Kiaušinių tryniai – 2 vnt.
- Druska – 1 žiupsnelis
- Cukrus – 100 g
- Vanilinis cukrus – 8 g
- Kvietiniai miltai – 250 g
- Kepimo milteliai – 1 šaukštelis
Įdarui:
- 9 % ar didesnio riebumo varškė – 600 g
- Kiaušiniai – 2 vnt.
- Cukrus – 150 g
- Vanilinis cukrus – 8 g
- 33% riebumo grietinėlė – 50 g
- Vanilinis pudingas – 1 pakelis (arba 40 g kukurūzų krakmolas)
- Abrikosai – 6-8 vnt.
Morengui:
- Baltymai – 2 vnt.
- Cukrus – 50 g
- Citrinos rūgštis – ant peilio galo
Kaip pasigaminti:
- Minkštą sviestą išminkykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Tada įmuškite du kiaušinių trynius ir dar kartą išminkykite šakute.
- Vienu metu suberkite visus miltus ir kepimo miltelius. Išmaišykite šakute, kad susidarytų drėgni trupiniai.
- Tešlą greitai išminkykite rankomis. Ji bus minkšta ir drėgna. Tešlos nereikia ilgai minkyti, nes tada ji tampa kieta. Padėkite tešlą į šaldytuvą 20-30 minučių atšalti.
Tuo tarpu pasiruoškite įdarą. Sumaišykite varškę, 2 kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų, riebią grietinėlę, pudingą (turime omenyje vanilės skonio pudingą. Jį galite pakeisti 40 g kukurūzų krakmolo).
- Plakite panardinamuoju elektriniu maišytuvu. Taip turėtumėte gauti vientisą ir gana tirštą varškės masę.
- Įjunkite orkaitę, kad įkaistų iki 160-170 laipsnių. 25-26 cm skersmens kepimo indą patepkite plonu augalinio aliejaus sluoksniu (net jei tešla ir yra labai riebi, vis tiek reikia taip padaryti, kad būtų lengviau išimti pyragą). Jei norite, dugną galite iškloti aliejumi pateptu kepimo popieriumi. Išklokite atvėsusią tešlą. Išminkykite – pirštais ir stikline suformuokite maždaug 3 cm vertikalų apvadą pagal formos kraštus.
- Į gautą tešlos krepšelį sudėkite varškės įdarą ir išlyginkite mentele. Abrikosus išdėliokite atsitiktine tvarka, šiek tiek prispausdami prie tešlos dugno. Ant viršaus užtepkite morengo masę (likusius du baltymus su cukrumi ir žiupsneliu citrinos rūgšties išplakite mikseriu iki standumo, tada iš konditerinio maišelio su uždaru žvaigždutės formos antgaliu išspauskite ant abrikosų).
- Kepkite 160-170 laipsnių temperatūroje apie 1 valandą. Nereikėtų viršyti nurodytos temperatūros, nes kitaip jūsų morengas sudegs. Jei jūsų orkaitė kaprizinga, nepalaiko pastovios temperatūros arba kepa netolygiai, galite pirmiausia iškepti varškės pyragą, po maždaug 40-50 minučių suplakti baltymus ir baigti kepti su morengu dar 20-30 minučių, kad niekas nesudegtų ir iškeptų tolygiai.
- Kepimo formoje palikite pyragą visiškai atvėsti. Laikykite šaldytuve bent 3 valandas (geriausia – per naktį). Patiekite atvėsusį.
Mėgaukitės maloniu skoniu!