Man patinka įvairios užtepėlės. Ypač kai jos būna paprastos, skanios ir nereikalaujančios jokių ypatingų ingredientų. Mūsų šiandieninio straipsnio herojė kaip tik tokia užtepėlė. Šaltais žiemos vakarais šis užkandis džiugins gaivinančiu citrusinių vaisių aromatu, o jo paruošimui tereikia trijų ingredientų: tarkuotos citrinos, cukraus ir sviesto.
Ingredientai
- 1 citrina
- 100 g sviesto
- 2,5 valg. š. cukraus
Gaminimo eiga
1. Nuplaukite citriną karštame vandenyje. Ne paslaptis, kad atvežtiniai vaisiai dažnai apdorojami cheminiu būdu, siekiant pailginti galiojimo laiką ir suteikti jiems gražesnę išvaizdą. Todėl atsargumas nekenkia.
2. Dabar citriną reikia sutraiškyti. Jei turite mėsmalę, supjaustykite citriną kartu su žievele į mažus gabalėlius ir perleiskite per buitinį prietaisą, išrinkdami sėklas.
3. Jei nėra smulkintuvo, galite sutarkuoti citriną. Tačiau su šviežiais vaisiais vargu ar pavyks: sultys taškysis labiau, nei pavyks sutarkuoti. Todėl naudokite citriną, išimtą iš šaldiklio.
4. Minkštą sviestą, išimtą iš šaldytuvo, galima ištirpinti ir sumaišyti su citrina. Aš sviestą turėjau šaldiklyje, man patogiau buvo sutarkuoti stambia tarka.
5. Į citrinos ir sviesto masę suberkite cukrų ir išmaišykite iki vientisos masės. Jei norite, cukrų pakeiskite medumi. Taip užtepėlė gausis dar skanesnė.
6. Leiskite mišiniui kurį laiką šiltai pastovėti, tada supilkite į stiklainį su sandariu dangteliu ir atšaldykite.
7. Paruoštą užtepėlę patiekite su arbata ir sausainiais arba balta duona. Citrinos rūgštumas pagyvina cukraus saldumą, o sviesto minkštumas sušvelnina citrinos aštrumą. Dėl to prie arbatos gėrimo gauname skanų ir sveiką priedą, kuris yra daug skanesnis nei įprastas sviestas.
8. Skanaus ir geros sveikatos!
Citrinos su cukrumi žiemai – vitaminų preparatas, padėsiantis peršalus. Jis išlaiko visas vitaminų atsargas, gali būti laikomas šaldytuve 5–8 mėnesius ir visada žavi maloniu citrusinių vaisių aromatu. Be to, šis receptas leidžia citrinas naudoti kur kas taupiau nei įprastai. Jos nebedžiūsta ir nepūva ant stalo, laukdamos kito arbatos vakarėlio.