Pastaraisiais metais kokybiškas sūris kartu su rinktiniais jautienos kumpeliais tapo prabangos ženklu. Jei ant stalo matote 4–6 rūšių sūrio riekeles, žinokite, kad šeimininkai jus labai džiaugiasi pamatę. Taigi, šventiniai užkandžiai su sūriu nusipelno ypatingo pagyrimo.
Asmeniškai aš jau pradėjau sudaryti Kalėdinio stalo patiekalų sąrašą. Svečių bus mažai, tik giminės. Nepaisant to, noriu juos pamaloninti neįprastais patiekalais. Manau, kad sūrio užkandžiai šiai misijai tiks puikiai. Su kokiais produktais sūris geriausiai dera ir ką iš jo gaminti, skaitykite toliau.
Sūrio rutuliukai graikinių riešutų apvalkale
Ingredientai
- 230 g ožkos sūrio
- 0,25 pakelio džiovintų spanguolių
- 3–4 petražolių šakelės
- 0,5 valg. š. sviesto
- 0,5 valg. š. graikinių riešutų
- 2 valg. š. cukraus
- 0,25 a. š. cinamono
- žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga
-
- Ištirpinkite sviestą keptuvėje ant vidutinės ugnies. Kai pasirodys burbuliukai, įpilkite riešutų, cukraus, druskos ir cinamono. Kepkite maišydami 5 minutes.
- Tada vienu sluoksniu išpilkite riešutus ant pergamento. Palikite karamelę sustingti. Tada uždenkite ruošinį pergamentu, perbraukite kočėlu, kad susmulkintumėte karamelę.
- Spanguoles smulkiai supjaustykite, sumaišykite su riešutais. Susmulkinkite ir petražoles. Suformuokite sūrio rutuliukus, apvoliokite juos kvapiame mišinyje. Į kiekvieną rutuliuką įsmeikite po užkandžių smeigtuką.
Keptas bri
Ingredientai
- 150 g bri sūrio
- 60 vnt. krekerių
- 3 kiaušiniai
- 1 šaukštas miltų
- druska pagal skonį
- 4 šaukštai saulėgrąžų aliejaus
Gaminimo eiga
-
- Sūrį supjaustykite juostelėmis, padėkite ant kepimo skardos, išklotos pergamentu. Sūrį padėkite į šaldiklį. Per tą laiką krekerius susmulkinkite į trupinius, supilkite į dubenį.
- Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius, o trečiajame sumaišykite miltus ir druską. Sušalusias sūrio riekeles pirmiausia apvoliokite miltuose, o po to pamerkite į kiaušinį. Tada pabarstykite krekeriais.
- Tada pamirkykite sūrį vėl kiaušiniuose, o tada pavoliokite krekerių trupiniuose. Grąžinkite ruošinius į kepimo skardą su pergamentu, įdėkite juos bent 30-iai minučių į šaldiklį.
- Bri kepkite karštame aliejuje iki auksinės rudos spalvos. Įmerkite lazdeles į aliejų po 2–3 gabalėlius ne ilgiau kaip 2 minutėms. Patiekite su norimu padažu.
Brusketa su mocarela ir pomidorais
Ingredientai
- 6 itališkos duonos griežinėliai
- 200 g mocarelos
- 12–14 vnt. vyšninių pomidorų
- 8–10 vnt. alyvuogių be kauliukų
- druska pagal skonį
- raudonėlis pagal skonį
- 5–6 šaukšteliai pesto padažo
- 4–6 baziliko lapeliai
Gaminimo eiga
- Duonos riekeles paskrudinkite keptuvėje be aliejaus arba įkaitintoje orkaitėje. Jei norite, jas galite jas įtrinti česnako skiltele. Tada ant duonos išdėliokite sūrio griežinėlius.
- Kai mocarela šiek tiek ištirps, papuoškite brusketas vyšniniais pomidorais ir alyvuogių žiedeliais. Užkandžius pabarstykite druska ir raudonėliu, užpilkite pestą. Sudėkite baziliko lapelius.
Kumpio suktinukai su kreminiu sūriu
Ingredientai
- 150 g kreminio sūrio
- 100 g kumpio
- 0,5 paprikos
- 20 g svogūnų laiškų
Gaminimo eiga
-
- Saldžiąją papriką nulupkite, jos pusę supjaustykite mažais gabalėliais. Smulkiai supjaustykite porą svogūnų laiškų stiebelių. Paruoštą maistą sumaišykite su sūriu.
- 1 valg. š.. sūrio įdaro dėkite ant kumpio griežinėlių. Suvyniokite juos į ritinius. Sutvirtinkite iešmeliais arba suriškite svogūnų laiškais.
Kumpio suktinukai su sūriu ir riešutais
Ingredientai
- 8–10 vnt. kumpio riekelių
- 60–70 g graikinių riešutų
- 2–3 vnt. česnako skiltelių
- 150–180 g kreminio sūrio
- žalumynai pagal skonį
- malti juodieji pipirai pagal skonį
- druska pagal skonį
Gaminimo eiga
-
- Graikinius riešutus sumalkite trintuve arba kočėlu. Česnaką nulupkite ir susmulkinkite spaustuku, o žalumynus smulkiai supjaustykite. Sumaišykite visus paruoštus ingredientus.
- Į įdarą pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Išmaišykite. Išdėliokite 1 valg. š. įdaro kiekvienai kumpio riekelei. Suvyniokite juos ir pritvirtinkite iešmeliais. Pabarstykite žolelėmis.
Tartaletės su raudona žuvimi ir putpelių kiaušiniais
Ingredientai
- 5 vnt. putpelių kiaušinių
- 60–80 g silpnai sūdytos raudonos žuvies
- 10 vnt. tartalečių
- 80–100 g kreminio sūrio
- žalumynai pagal skonį
Gaminimo eiga
Kietai išvirkite putpelių kiaušinius. Tai užtruks apie 5 minutes. Tada atvėsinkite ir nulupkite lukštus. Kiaušinius perpjaukite pusiau. Žuvį supjaustykite griežinėliais.
Išilgai tartaletės sienelės uždėkite žuvies juostelę. Įdarykite ją sūriu ir ant jos uždėkite pusę putpelių kiaušinio. Taip suformuokite visas tartaletes. Papuoškite juos žalumynais.
Tartaletės su avokadu ir žuvimi
Ingredientai
- 1 vnt. avokadas
- 150 g grietinėlės sūrio
- 10–12 vnt. tartalečių
- 120 g lengvai sūdytos raudonos žuvies
- trečdalis agurko
- 1 valg. š. citrinos sulčių
- žalumynai pagal skonį
Gaminimo eiga
-
- Avokadą perpjaukite per pusę, išimkite kauliuką ir šaukštu išskobkite minkštimą. Supilkite citrinos sultis ir sutrinkite. Sumaišykite avokado minkštimą su sūriu, kol gusite vientisą masę.
- Paruoštą masę sudėkite į konditerinį maišelį. Užpildykite tartaletes norimos formos antgaliu. Žuvį supjaustykite plonais griežinėliais, susukite kaip rožės žiedus.
- Papuoškite tartaletes raudonomis žuvies rožėmis. Netoliese įkomponuokite į vamzdelį susuktus agurko griežinėlius. Gerai atrodys ir įvairūs žalumynai.
O kokius užkandžius su sūriu planuojate patiekti ant šventinio stalo jūs? Pasidalykite tuo, ką planuojate!